Így halnak tömegével és gyanúsan az orosz oligarchák, ablakból kizuhanások, öngyilkosságok

Megosztás

Lassan alig tudjuk megszámolni, hány orosz milliárdos üzletember lelte halálát az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta, a körülmények pedig mindenhol figyelemreméltóan gyanúsak. A szikláról lezuhanás, az ablakból kiesés, az öngyilkosság a hivatalos verzió mindenhol. De biztos, hogy így történt, mint ahogy a helyi média előadja?

Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta több, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel korábban bizalmas viszonyt ápoló, illetve vele üzletelő gazdasági vezető halt meg rejtélyes, furcsa körülmények között. Azt viszont nem lehet mondani, hogy mindegyik áldozat kritikus volt a Kremllel, vagy a háborúval szemben. A legutóbbi áldozat Ravil Maganov Lukoil-elnök, aki egy moszkvai kórház ablakából esett ki. Hírügynökségi jelentés szerint öngyilkosságot követhetett el súlyos betegsége miatt.

Nemrég újabb rejtélyes haláleset történt államközeli vezető orosz üzletemberrel: egy moszkvai kórház ötödik emeleti ablakából kizuhant és életét vesztette Ravil Maganov, a Lukoil igazgatótanácsának elnöke szeptember elsején. A haláláról szóló első közleményben a Lukoil csak annyit írt, hogy a férfi súlyos betegség után hunyt el. Később a TASZSZ állami hírügynökség már arról számolt be, hogy öngyilkosságot követhetett el súlyos betegsége miatt. A Reutersnek nyilatkozó, Maganovval közeli kapcsolatban álló több forrás azonban azt mondta, nem hiszik, hogy öngyilkos lett volna a férfi.

Maganovot egyébként ugyanabban a kórházban kezelték, ahol a múlt hét kedden elhunyt Mihail Gorbacsovot is. Putyin elnök ott rótta le kegyeletét a Szovjetunió utolsó vezetője előtt.

Nem ez az első ilyen rejtélyes ügy: a háború kezdete óta, de valójában már évekkel ezelőtt is számos hasonló eset történt, mikor Putyinnal korábban bizalmas viszonyt ápoló, illetve vele üzletelő gazdasági vezetők furcsa körülmények között meghalnak. Többen közülük nyilvánosan is kritizálták az elnök politikáját vagy az Ukrajna elleni háborút, de nem mindegyikük. A halálesetek gyakorisága, és a sok furcsa körülmény miatt több öngyilkosság vagy baleset esetében felmerült, hogy valójában gyilkosság történhetett, de perdöntő bizonyítékra még az Oroszországon kívüli eseteknél sem találtak erre.

A legtöbb kérdőjel Alekszandr Kaganszkij halála körül van. A tudós egy koronavírus elleni védőoltáson dolgozott. 2020 decemberében találták holtan, a gyilkosság gyanúsítottja gyerekkori jóbarátja azt mondta a rendőrségnek, hogy Kaganszkij születésnapját ünnepelték, mikor a férfi leszúrta magát, majd kiugrott az ablakon. 

A 45 éves Kaganszkij 14-ik emeleti lakásának ablakából esett ki alsóneműben, holttestén szúrt sebeket is találtak. De ez sem keltett gyanút az orosz illetékesekben. További részletek az Euronews cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek