Tanárok: A jogkövető magatartást az lehetetleníti el, hogy megvonják a sztrájk jogát tőlünk

Megosztás

Nyílt levelet írtak Maruzsa Zoltán államtitkárnak. A gond ezzel annyi, hogy az eddigi nyílt levelek és határozott üzenetek semmilyen hatással nem voltak a Fidesz-kormányra, ugyanúgy marad a pedagógusok anyagi és erkölcsi megalázása, vélik a tanárok nem éppen alap nélkül.

„Nem a tanárok polgári engedetlensége ássa alá a diákok törvénytiszteletét és erkölcsi értékrendjét. Az írott normák, a törvény tekintélyét az a magatartás ássa alá, amely kénye-kedve, saját pillanatnyi érdekei szerint alakítgatja a törvényt” – áll abban a nyílt levélben, amelyet a Magyartanárok Egyesületének választmánya nevében Arató László, a szervezet elnöke írt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak.

Maruzsa még a múlt héten írt egy levelet a pedagógus-szakszervezeteknek, amiben azt kérte, hogy ne támogassák a tanárok polgári engedetlenségét. Arra hivatkozott az államtitkár, hogy a polgári engedetlenség a hatályos jogban ismeretlen tiltakozási eszköz, és azok a tanárok, akik ezt támogatják, erkölcsileg megkérdőjelezhetőek, a diákoknak pedig rossz példát mutatnak.

Az Eduline szerkesztőségének eljuttatott nyílt levélben Arató azt írta Maruzsa Zoltánnak, hogy a jogkövető magatartást az lehetetleníti el, hogy a hatalom a (valóságos) sztrájk jogát, ezt az alkotmány biztosította alapjogot megvonja a tanároktól, s ezzel polgári engedetlenségre kényszeríti őket.

Ön azt állítja, hogy „[a]z írott normák figyelmen kívül hagyása jó eséllyel arra ösztönzi a kialakult értékrenddel még nem rendelkező diákokat, hogy a jövőben mérlegelés tárgyává tegyék, milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk, és milyeneket nem”. Nem, ön téved, erre az elítélendő iskolai és állampolgári magatartásra, a törvény iránti tiszteletlenségre és a szabályok kijátszására a felelőtlen törvényalkotás, a jog kormányzati lejáratása ösztönöz – olvasható a levélben.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek