Miért? Az Orbán-kormány a tőzsdei árnál kétmilliárdért drágábban vette a gázt Putyintól

Megosztás

Hogyan lehetséges az, hogy az elméletileg értünk dolgozó kormányunkról sokadszor derül ki tételesen, hogy valamit sokkal drágábban szereznek be, mint amennyiért megtehetnék? Emlékezhetünk a lélegeztetőgép-bizniszre is, most az orosz gázon keresett “valaki” kétmilliárdot, márpedig ez júniusban történt, a megszorítások bevezetésének küszöbén.

Az irányadó tőzsdei értéknél júniusban is nyolc százalékkal drágábban kapta Putyintól a gázt Magyarország – számította ki a KSH külkereskedelmi adatbázisa alapján a Népszava. A lap megjegyzi, hogy a holland tőzsdei gázár azt mutatja, hogy annyiért meg lehet vásárolni a fűtőanyagot, vagyis a szabad piacról is olcsóbban jutnánk a fűtőanyaghoz, mint Oroszországból.

A KSH-kimutatás alapján végzett számítások szerint ez év júniusában Magyarország átlagosan 1069 eurót fizetett az oroszoknak a földgáz ezer köbméteréért. Ez a Ttf nevű holland gáztőzsde irányadó, két hónappal korábbi, 992 eurós áprilisi átlagárát 7,8 százalékkal haladja meg.

Népszava február óta közöl a KSH havonta frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján az Orbán-kormány által titkolt orosz gázárunkra vonatkozó becsléseket. Ez alapján az orosz gáztarifa rendre az azt két hónappal megelőző, holland tőzsde ívét követi le. A számadatokból ugyanakkor az is kiderül, hogy az oroszok ceruzája ennél általában vastagabban fog. Az adatbázis szerint 2017 vége óta az oroszok átlagfelára 7,8 százalék, ami szinte pontosan megegyezik a júniusi szinttel.

A KSH-adatbázis szerint Magyarország júniusban összesen 158 milliárd forintot fizetett ki az orosz gázért. Ezt a 385 millió köbmétert a tőzsdén megvásárolva kétmilliárdot takaríthattunk volna meg. További részletek a Hvg cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek