Az ukrán haderő több ponton is áttörte a frontot az ország déli részében

Megosztás

Megkezdődött az ukrán csapatok régóta várt ellentámadása a déli Herszon régióban – írja a Guardian. Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette:

„Ha életben akarnak maradni, itt az ideje, hogy az orosz hadsereg elmeneküljön”

Az ukrán csapatok áttörték az orosz védelmet a frontvonal több szakaszán, Herszon város közelében – állította hétfőn Zelenszkij egyik vezető tanácsadója. Olekszij Aresztovics egy videóinterjúban elmondta, hogy az ukrán erők azokat a kompokat is lövik Herszon térségében, amelyeket Moszkva a Dnyeper nyugati partján lévő, oroszok által megszállt területek ellátására használ.

Zelenszkij ugyanakkor hétfő esti beszédében nem tért ki külön az ellentámadásra, de azt mondta:

„A megszállóknak tudniuk kell: a határig szorítjuk vissza őket. A mi határunkig, amelynek a vonala mit sem változott.

Azokkal, akik megadják magukat, a genfi egyezményeknek megfelelően fognak bánniHa nem hallgatnak rám, akkor a katonáinkkal fognak összeakadni, akik nem állnak le addig, amíg fel nem szabadítják mindazt, ami Ukrajnához tartozik.

Ukrajna visszaszerzi, ami az övé. A Harkivi területet, a Luhanszki területet, a Donyecki területet, a Zaporizzsjai területet, a Herszon területet, a Krímet… Ez mind meg fog történni”.

– közölte beszédében az ukrán elnök.

A CNN egy ukrán katonai forrásra hivatkozva erősítette meg a híreket, miszerint az ukrán csapatok visszavettek négy falut Herszon város közelében, miután három helyen áttörték a frontvonalat. A fő célpontjuk Herszon.. A hadművelet az orosz állások és a hátország heves lövetésével kezdődött, ami menekülésre kényszerítette az orosz csapatokat.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy újabb ukrán offenzíva indult Mikolajiv és Herszon térségében, azonban azt állította, hogy az kudarcot vallott, és az ukránok jelentős veszteségeket szenvedtek – jelentette meglehetősen ellentmondásosan a RIA Novosztyi hírügynökség.

Kapcsolódó cikkek