A Moderna azzal vádolja a Pfizert, hogy tőlük lopták a koronavírus elleni oltás technológiáját

Megosztás

Beperli a Moderna a Pfizert, valamint német partnerét, a BioNTech-et a koronavírus ellen kifejlesztett védőoltás miatt – számolt be róla a HVG. A vállalat azt állítja, az oltóanyag fejlesztése kapcsán a két cég szabadalomsértést követett el, és lemásolta a Moderna által évekkel korábban kifejlesztett vakcinatechnológiát.

A Moderna közleményében azt állítja, az mRNS-alapú vakcinatechnológiát még a pandémiát megelőző évtizedben fejlesztette ki a vállalat és dollármilliárdokat költött a fejlesztésre. A Pfizer–BioNTech vakcináját hamarabb hagyta jóvá az amerikai gyógyszerészeti hatóság, mint a Modernáét.

A Moderna azt állítja, a Pfizer engedély nélkül másolta le az mRNS-technológiát, amit 2010 és 2016 között fejlesztett, jóval a járvány 2019-es kitörése előtt. A világjárvány idején a Moderna azt mondta, nem fogja érvényesíteni a szabadalmi jogait, hogy segítsen másoknak a saját vakcina fejlesztésében, de idén márciusában a vállalat már úgy nyilatkozott, az olyan cégektől, mint a Pfizer és a BioNTech elvárja, hogy tiszteletben tartsák a szellemi tulajdonukat.

Forrás és további részletek: HVG.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek