Júliusban nőtt a munkanélküliek száma

Megosztás

Idén júliusban 4 millió 714 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, 25 ezerrel kevesebb, mint az eddigi történelmi rekordot jelentő júniusban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A munkanélküliség júliusban 3,5, május-júliusi átlagban 3,3 százalék, ami 0,1 százalékkal több, mint egy hónapja, és 0,6 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Az januárban fordult elő utoljára, hogy magasabb volt a munkanélküliségi ráta az egy hónappal korábbinál.

Mindez természetesen nem jó hír, de érdemes azért óvatosan bánni vele. A foglalkoztatási statisztikákban ugyanis a havi adatnál fontosabbnak és precízebbnek szokás tekinteni a háromhavi átlagot, ez alapján pedig még növekedést látunk: május és július között 4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak átlagos létszáma, az április-júniusinál 6 ezerrel, a tavaly május-júliusinál pedig 52 ezerrel több. A járvány alatti utolsó lezárások hatása a 2021. májusi számokon még látszott, utána tértek vissza sokan a munkába a vendéglátásban és a turizmusban dolgozók közül, tehát az éves számban most még érződik a bázishatás.

A magyarországi elsődleges munkaerőpiacon 57 ezerrel többen dolgoztak ebben a három hónapban, mint egy évvel korábban. Közmunkán 11 ezerrel kevesebben vannak, a Magyarországon élő, de külföldön dolgozó emberek száma pedig 6 ezerrel nőtt.

Egy olyan demográfiai csoport van, ahol kevesebben dolgoznak, mint egy évvel korábban: a 15 és 24 év közöttiek. Igaz, csak 200 fővel csökkent az ilyen korú dolgozók létszáma, vagyis ezt tekinthetjük stagnálásnak, de így is látványos, hogy az ő adómentességüknek nem lett a foglalkoztatottsági számban látható hatása.

“Egy hónap adata alapján túlságosan komoly következtetéseket aligha tudunk levonni a munkaerőpiaci folyamatok változásáról. Mindenesetre ez már lehet annak az előszele, hogy a vállalatok szépen lassan elkezdtek alkalmazkodni az egyre csak emelkedő költségekhez.” – mondta Virovácz Péter az ING elemzője.

Ha arra számítanak a munkáltatók, hogy nehezebb idők jönnek és visszaesik majd a kereslet a termékeik és szolgáltatásaik iránt, úgy egyre többen kényszerülnek majd arra, hogy létszámleépítéssel próbáljanak meg spórolni a költségeken – írta az elemző. De külön figyelmeztetett: ez még csak egy lehetőség, a júliusi változás statisztikai hibahatáron belül van, vagyis az majd csak a következő hónapok számaiból derül ki, hogy a mostani adat egy egyszeri megingás volt-e vagy valami rossznak a kezdete.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek