Joe Biden 20 millió amerikai diákhitel-tartozását törölte el

Megosztás

Fellélegezhetnek az amerikai diákhitelesek, ugyanis Joe Biden elnök betartotta választási ígéretét.

A kormány 10 ezer dollárral, vagyis több mint 4 millió forinttal csökkenti azon magánszemélyek szövetségi diákhitel-tartozását, akik évente nem keresnek 125 ezer dollárnál azaz 50 millió forintnál többet. A hátrányos helyzetűek ennél is nagyobb, 20 ezer dolláros könnyítést kapnak. Így 20 millió amerikainak lényegében törlik a hitelét, amivel a központi költségvetés 300 milliárd dollár bevételtől esik el.

A diákhitel a leggyakoribb magánhitel forma az Egyesült Államokban. 43 millió embernek összesen 1600 milliárd dollárnyi kintlévősége van, ez a komplett államadósság 5 százalékát jelenti.

,,Politikailag ez egy nagyon égető kérdés volt Bidennek. A republikánusok ellenezték a hiteltartozás eltörlését, mivel szerintük ez túl nagy segítség. A szélső baloldal azonban kitart amellett, hogy az elnöknek legalább 50 ezer dollár könnyítést kellett volna adnia” – magyarázta egy oktatásban jártas újságíró, Collin Binkley.

Joe Biden két hete gigantikus költségvetési keretet különített el a klímavédelemre és az egészségügyi rendszer javítására. Több mint valószínű, hogy ezzel a pénzosztással próbálja megfordítani az esélyeket a novemberi félidős választások előtt. Eddig ugyanis a republikánusok torony magasan vezettek a felmérésekben.

Forrás: Euronews.com

Kapcsolódó cikkek