Pintérék orosz tesztnek akarják alávetni az állami gondoskodásban élő gyerekeket

Megosztás

A Belügyminisztérium kérésére IQ-tesztet kell végezni a magyarországi állami gondoskodásban élő, 6-18 év közötti gyerekeken – tudta meg a hvg.hu és a 444.hu is.

Az ügyben a legszembetűnőbb dolog, hogy a „pályaalkalmassági/IQ felmérést” egy orosz nyelvű honlapon szereplő teszt magyar fordítása alapján kell elvégezni, a gyermekvédelmi gyámok közreműködésével.

A felmérés végrehajtásáról szóló utasítás Erdei Sándor, az OGYSZ igazgatója küldte ki a 19 megyei TEGYESZ vezetőinek. Az utasítás a „normál szükségletű” gyermekekre vonatkozik, tehát a tartós beteg, vagy sajátos nevelési igényűekre nem.

A tesztelés két szakaszban történik, első körben a 6 és 12 év közötti gyermekeken, másodikban pedig a 13 és 18 év közöttieken végzik, a gyermekvédelmi gyámok közreműködésével. A kitöltés végén a gyermek kap egy egyedi azonosítót, a gyámnak ezzel együtt kell megküldenie az eredményt a megyei területi gyermekvédelmi szakszolgálat részére. Ők az adatokat összesítik, majd elküldik az OGYSZ központjának augusztus 25-ig. Ez azt is jelenti, hogy a teljes felmérésre, adatszolgáltatásra és összesítésre csupán 15 napot kaptak az érintettek.

“Lássunk tisztán!”

Ezzel a felkiáltással tette közzé a Facebookon a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levelüket, amelyben közérdekű adatigénylést nyújtottak be a Belügyminisztériumnak, mivel

kifogásolják, hogy egy rejtélyes, orosz hátterű honlap IQ-vizsgálatának elvégzésére kötelezik az állami gondoskodásban élő gyerekeket mindenféle szakmai indoklás nélkül.

A PDSZ „a közvélemény tisztánlátása érdekében” arra kéri a minisztériumot, válaszoljanak a következő kérdésekre:

  • Milyen döntés-előkészítő háttéranyagok álltak rendelkezésükre a Testometrika platform megbízhatóságáról, azaz milyen mintákon, milyen statisztikai próbákkal igazolták, hogy a teszt megbízható eredményt ad?
  • Hogyan bizonyosodtak meg a teszt érvényességéről, azaz arról, hogy az valóban azt méri, amire szánták?
  • Milyen háttéranyagok alapján kívánják értelmezni platform IQ-vizsgálatát, és milyen adatok állnak rendelkezésükre arról, hogy milyen állítások tehetők megbízhatóan az elért eredmények alapján, milyen fejlesztések, ellátások vagy egyéb döntések merülnek fel indikációként az elért eredmények függvényében?
  • Pontosan milyen szakmai kvalifikációval rendelkező szakemberek fogják az eredményeket kiértékelni? Milyen egyéb dokumentumokkal fogják összevetni a Testometrika platform tesztjéből származtatott eredményeket?

Kapcsolódó cikkek