Palkovics szerint a kormány nem akar beleszólni az OMSZ munkájába

Megosztás

Azt mondta a Mandinernek Palkovics László technológiai és ipari miniszter, hogy “tudós ember nem ítéli meg a kollégái tevékenységét, miniszterként azonban feladatom, hogy egy intézmény megfelelő működéséhez biztosítsam a feltételeket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat működésében voltak hiányosságok az elmúlt években.”

Azt is hangsúlyozta, hogy nem az augusztus 20-i előrejelzés miatt menesztette a két vezetőt, a kormány pedig a jövőben sem kíván beleszólni az OMSZ munkájába.

Palkovics azt is mondta, nem volt ott az operatív törzs ülésén, egyébként nem jár tűzijátékra sem, „de kétségtelen: az ilyenfajta tevékenységnek óhatatlanul van rizikója. Azt majd kiértékeljük, hogy miért nem sikerült most, ebből tanulni kell. Ez a mulasztás azonban csupán egy elem volt az imént felsoroltak között, nem ez volt a döntés oka.”

A miniszter szerint az operatív törzs tevékenységén nincs mit kivizsgálni, a vezetők menesztésével kapcsolatos döntésén nem kíván változtatni, „hiszen ahogy mondtam, nem azért váltunk meg tőlük, mert a 20-i előrejelzésük téves volt”.

A kérdésre, hogy kik lehetnek az új OMSZ-vezetők, Palkovics László azt mondta, „a meteorológiai szakma véleményének kikérésével fog döntés születni a személyükről. Ez egy meglehetősen szűk szakma, ettől függetlenül kiváló meteorológusaink vannak; az Akadémián albizottság foglalkozik a területtel.”

(hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek