Kanász-Nagy Máté megakadályozná a palagáz-kitermelést

Megosztás

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, a palagáz kitermelésének hazai tilalmáról, erről Kanász-Nagy Máté a zöldpárt férfi társelnöke tartott sajtótájékoztatót hétfő délelőtt. 

Kanász-Nagy szerint a kormány totálisan rossz válaszokat ad az energiaválságra, illetve a klímaválságra. Ilyen rossz válasz a védett erdők kivágása, a szénkitermelés fokozása, és ilyen rossz válasz lenne a palagáz kitermelés fokozása. Ezt az LMP politikusa szerint meg kell akadályozni, éppen ezért nyújtanak be erről a határozati javaslatot. 

A palagáz káros és veszélyes. Kitermelése környezet- és természetpusztító, olyan negatív hatásai vannak, melyek messze felülírnak bármilyen hasznot, melyet a kormány remélne. A palagáz kitermelése során olyan metángáz képződéssel kell számolni, ami a légkörbe jutva sokszorosan pusztítja, és gyilkolja a klímánkat, még a hagyományos üvegházhatású gázokhoz képest is. A palagáz kitermelése során olyan vegyszereket használnak, melyek ha elszivárognak akkor tönkreteszik az ivóvízkészletet. Kanász-Nagy megemlítette a palagáz kitermelésének technológiáját, ami a rétegrepesztés technológiája. A rétegrepesztéses technológia földrengés kockázattal jár, számos más országban éppen emiatt tiltották be ezen eljárást. Ráadásul a kitermelési folyamatok rengeteg ivóvizet igényelnek, egyetlen kút kiforrásához tizenötmillió liter vízre van szükség. Az LMP társelnöke szerint a mostani aszályos időszak is rávilágít arra, hogy óvnunk kell a környezetünket és a vízkészletünket. 

A klímaválságra az LMP szerint az épületszigetelései program, a megújuló energiaforrások felhasználása a megoldás, és az, ha minél előbb függetlenedünk a szénhidrogénektől. 

Kapcsolódó cikkek