A borsodi települési önkormányzatok kényszerpályára sodródtak a brutális energiaár-emelés miatt

Megosztás

Ahol lehet, nagyon erősen meghúzzák a nadrágszíjat, de a költségek növekedése olyan mértékűvé vált, hogy még így is komoly gondok lehetnek alapvető dolgokkal. És közel sem csak Miskolcon vannak bajok.

A polgármesterekkel történő előzetes megbeszélések alapján az derül ki, hogy mindenki igen óvatos, tájékozódik, igyekszik felmérni a helyzetet. Egyelőre drasztikus lépéseket még nem tett senki. A döntés-előkészítés zajlik, nincsenek válaszok. Információnk szerint az első lépést Tokaj önkormányzatának képviselő-testülete tette meg – írja a Minap.hu.

Az energiaár-emelés tétje az önkormányzatok működtetése, a likviditásuk megőrzése. A kormányzat magára hagyta a lakosságot, áthárította rájuk is a terheket, főleg a másfél millió nyugdíjasra, a lepusztult kis- és középvállalkozókra, a kifosztott munkavállalókra. Közülük sokakra az “éhezni vagy fázni” dilemmájának a megoldása vár.

A lakosok kénytelenek megbarátkozni a leckével, rászokni az energiatudatosságra. Számukra elsősorban az önkormányzatok lehetnek a villámhárítók. Miközben azt láthatják, hogy a kormányzat kilyukasztotta a költségvetés kasszáját, és szociális érzékenység nélkül az üres bukszára hivatkozik a jogos kérések teljesítése helyett, mondván, nincs miből. Ez nem zavarja őket a pazarlásban, nem mindig a legfontosabb dolgokra költik a pénzt: például a szilvásváradi ménesnek jut 16 milliárd forint, az FTC-nek másfél milliárd, de említhetjük a 1500 milliárdos választás előtti pénzkiszórásokat is.

A kisvárosok, a nagyvárosok és a kistelepülések bevételi lehetősége korlátozott. Összességében az a kép tárul elénk, hogy a villany-és a gázár drasztikus megemelkedése miatti többletköltségeket nehezen tudják előteremteni. Sorra dolgozzák ki az önkormányzatok a még nem annyira fájó válságterveket. Siófokon például úgy döntöttek, egyelőre nem folytatódik a labdarúgóstadion építése. Kaposváron járt egy hete kollégánk, aki azt tapasztalta, hogy a nagyáruházak parkolóiban este tízkor lekapcsolták a villanylámpákat. Máshol is kénytelenek olyan döntést hozni, hogy időlegesen bezárják az uszodát, a művelődési házat, korlátozzák a múzeumok nyitvatartását, vagy elhagyják a templomok, szobrok megvilágítását, sőt a karácsonyi díszkivilágításról is lemondanak. Még az is elképzelhető, hogy hazánk legnagyobb egyetemén, az ELTE Természettudományi Karán szénszünet lesz. Annyit drágult az áram és a gáz, hogy a martfűi termálfürdő kénytelen korlátozni a szolgáltatásait. Németországban is összébb húzzák a nadrágszíjat: maximum 19 fokra fűthetik fel a középületeket. A szankciómeccs állása jelenleg a következő:az Európai Unió GDP-növekedése 4 százalékos, az oroszoké ugyanannyival csökkent. Talán csak szájkarate, de a Gazprom belengette, hogy a fűtési szezonban 60 százalékkal emeli a szibériai gáz árát.

Szűkebb pátriánkban, megyénkben még csak felmérik a romló helyzetet. Tokajban a részletek kidolgozása folyamatban van. “A dráguló energiaárak miatt úgy döntöttünk az augusztus 11-I képviselő-testületi ülésen, hogy a nem létfontosságú, a közlekedést és a közbiztonságot nem befolyásoló világításokat nem üzemeltetjük tovább” – közölte lapunkkal Posta György, Tokaj polgármestere.

„Ilyen a templomok, a szobrok éjszakai díszkivilágítása, a buszmegállókban található reklám- és hirdetőtáblák világítása, valamint a szökőkutak. Az önkormányzati intézményekben a takarékosságot eddig is célul tűztük ki, a feleslegesen bekapcsolva hagyott eszközöknek vagy üres irodákban égve hagyott lámpáknak korábban sem örültünk, hiszen a költségek mellett ezek környezeti terhelést is jelentenek. Önkormányzatunk csatlakozott a 217/2020. (VI. 17) kormányrendelet 3. § (4) bekezdése alapján a veszélyhelyzet ideje alatt a végső menedékes jogintézmény keretében történő ellátásra, ami szerint év végéig még a korábbi szolgáltatótól vásároljuk az energiát rögzített áron” – mondotta végezetül Posta György, Tokaj polgármestere.

Ebben a kritikus helyzetben átértékelendő, hogy az önként vállalt feladataink közül mit tudunk megőrizni – fogalmazott Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere. Szerencsen az önkormányzat képviselő-testülete augusztus 25-ei ülésén tárgyalja a megemelt villany-és gázár miatti többletköltségek ellensúlyozása érdekében tett előterjesztést- tudtuk meg Nyiri Tibor polgármestertől. Mi egyébként már “megelőztük korunkat”, az uszodánk tetőszerkezete meghibásodott, ezért bezártuk.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek