Az Európai Bizottságnak küldött jelentésben ismerte el a kormány: óriási az emberhiány az egészségügyben

Megosztás

Komoly területi ellátási problémákról, valamint szakápoló- és orvoshiányról írtak.

Az egészségügyben jelentős a munkaerőhiány, 20-25 ezer szakápoló hiányzik, az üresen álló praxisok száma is drasztikus emelkedik, az otthonápolás iránt pedig nő a kereslet – sorolja az egészségügyi problémákat a kormány az Európai Bizottságnak hivatalosan benyújtott Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz (EFOP Plusz) elnevezésű stratégiájában a Napi.hu beszámolója szerint. A kabinet az uniós forrásokból az egészségügyi fejlesztésekre 306 millió eurót, 121,7 milliárd forintot fordítana.

Jelentősek a betegellátás szempontjából a területi különbségek is, melyek az egészségügyi szolgáltatások hozzáférésének hiányát is befolyásolják – írják a jelentésben.

Bár a magyar lakosság egészségi állapota fokozatosan javul, több egészségmutató tekintetében továbbra is elmarad az európai átlagtól. 2018-ban a születéskor várható élettartam 4,8 évvel, az egészségben eltöltött életévek száma 2,9 évvel maradt el a közösségi átlagtól.

A kormány célja az egészségben eltöltött életévek számának növelése, de ehhez szükség van az egészségügyi humánerőforrás-hiány kezelésére. Legfontosabb prioritásként az egészségügyi szakdolgozók munkafeltételeinek javítását, és a megfelelő számú és tudású szakember-utánpótlás feltételeinek megteremtését és az otthoni szakápolás megerősítését jelölték meg.

A jelentésben kitérnek arra, hogy a bevezetett intézkedéseknek– például az ösztöndíjrendszer, az orvosbérek rendezése, a hálapénz kivezetése miatt nőtt a fiatal orvosok (25-34 év) száma, azonban a középkorúak (45-59 év) tovább vonulásával nőtt az aktív 60 év felettiek száma, míg a középkorú orvosok tekintetében még nem érkezett meg a szükséges utánpótlás. A magyar egészségügyben a humánerőforrás-hiány leginkább a szakdolgozók között jelentkezik.

via és további részletek: Napi.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek