A fesztiválszezon lendített az Oszkár telekocsi szolgáltatáson, de még nem érték el a járvány előtti szintet

Megosztás

Komoly növekedést könyvelhet el idén a cég, a fesztiválszezon különösen felpörgette a helyfoglalások számát, azonban még így sem tértek vissza a járvány előtti szinthez.

Arra, hogy miért marad el még mindig a forgalom a járvány előttitől a cég szerint az adhat magyarázatot, hogy sok helyen tartósan intézményesült a távmunka, így kevesebb utazást tesz szükségessé a munkavállalás. A másik lényeges ok abban keresendő, hogy az elmúlt két esztendőben aránylag alacsony volt az új belépők száma.

Az Oszkar.com tájékoztatása szerint 2020-ban 135 millió forint árbevétel mellett 66 millió, 2021-ben 132 millió forint árbevétel mellett 55 millió forint nyereséget termelt a cég. Az adatok szerint 2020-ban éves szinten az előző évi kevesebb mint felére, 2021-ben pedig további 12 százalékkal esett vissza a forgalom. 2020-ban még 20 ezer autós hirdetett és 175 ezer utas vette igénybe a szolgáltatást, 2021-ben már csak alig több mint 15 ezer autós és kevesebb mint 150 ezer utas telekocsizott Oszkárral.

Az elmúlt évek statisztikáiból kiderül, hogy leggyakrabban a főváros és Miskolc, Szeged, Pécs, Nyíregyháza, valamint Debrecen között használják az Oszkárt. A legtöbben 100-300 kilométer közötti távolságra utaznak. Túlnyomó részben, 88 százalékban az országhatárokon belül, de Németországból, Ausztriából, az Egyesült Királyságból és Hollandiából is érkeznek foglalások, illetve autós hirdetés-feladások. Az oszkáros közösségben az autósok inkább férfiak, az utasok pedig inkább nők, a legjellemzőbb korosztály a 25-34 év közöttieké.

Az Oszkar.com telekocsi szolgáltatást 2007. november végén indította el két egyetemista, Gyürüs Máté és Prácser Attila. A cég árbevétele 2018-ban 195 millió forint, adózott eredménye 124 millió forint volt, 2019-ben 225 millió forint árbevétel mellett 120 millió forint adózott eredményt értek el. Ebben a két évben 1,3 millió, illetve 1,5 millió utazás történt, ami 32-33 ezer autóst és 220-240 ezer utast érintett.

Miért éri meg telekocsi szolgáltatást használni?

Amennyiben fogyasztói oldalról vizsgáljuk az előnyöket, akkor elsősorban azt kell kiemelnünk, hogy olcsóbb, mint vonattal utazni. Keresésünk alapján péntek délután egy Miskolcról Budapestre történő utazás átlagosan 2500-3500 forint között mozog. Ezzel szemben a vonatjegyet 3500-4000 forint között lehet találni. Saját autóval egyedül utazva még jelentősebb a különbség. Ebben az esetben a Miskolc-Budapest utat körülbelül 8-10 000 forintból tehetnénk meg, autónk fogyasztásától függően. Másik nagy előny, hogy általánosságban gyorsabban lehet elérni a célállomást, illetve rugalmasabb az érkezési hely is, a sofőrrel általában lehet egyezkedni a kiszállás helyéről, szemben a vasúti közlekedés kötöttségével.

Sofőrként is megéri az Oszkárt használni, különösen a magas üzemanyagárak mellett. Jelentős összeget takaríthatunk meg, ha utazásaink során megosztjuk autónkat, sőt akár ingyen, vagy némi haszonnal is elérhetjük úticélunkat. Emellett megemlíthetjük a környezetvédelmi szempontokat is, hiszen ha többen utazunk egy járművel, akkor jelentősen csökkent az egy főre eső károsanyag-kibocsátás.

Kapcsolódó cikkek