Független Benzinkutasok Szövetsége: néhány hét alatt komoly üzemanyaghiány lehet itthon

Megosztás

Bizonyos régiókban már most hatalmas a hiány és jó ideje csak szaporodnak azok a töltőállomások, ahol egyre tartósabban nem lehet már kapni üzemanyagot. Különösen a dízelellátás problémás, de lesznek itt még érdekességek a következő hetekben.

Azzal, hogy a kormány kivette a benzinárstop alól azokat az autókat, amiket nem magánszemélyek tartanak fenn, lehet, hogy nem fogyasztás fog csökkenni, csupán a szolgáltatások fognak drágulni.

Átmeneti készlethiány – ez a felirat fogadja egy pécsi benzinkúton azokat, akik dízelt szeretnének autójukba tankolni. A pécsi kút nincs egyedül a hiányban: az RTL Híradójának beszámolója szerint országszerte több benzinkút is kínlódik ellátási gondokkal, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke, Egri Gábor pedig azt mondja, heteken belül még több helyre kerülhet ki a készlethiányt jelző tábla. Egri Gábor szerint „nagyon jelentős áruhiány van a régióban”, a kutak alapvetően a gázolajból fogytak ki.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón bejelentette, hogy kivesznek minden olyan autót – a taxik kivételével – a benzinárstop alól, amiket nem magánszemély üzemeltet. A kormány ettől a fogyasztás csökkenését várja, azonban Tóth András, egy pécsi pizzéria vezetője szerint ettől nem a benzinkutak forgalma fog csökkenni, hanem a szolgáltatók fognak árat emelni. Ők például biztosan, hiszen most, hogy kikerültek az ársapka alól, 400 ezer forinttal ugranak meg költségeik, mivel nyolc autóval hordják a pizzákat.

Egri Gábor szerint van megoldás a helyzetre: a teljes benzinárstopot el kellene törölnie a kormánynak és szociális alapon kellene a rászoruló autósokat támogatni, azonban erre elég kevés esély mutatkozik, mivel a kormány októberig nem tervezi feloldani az árstopot. (Hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek