Amióta Orbánék bejelentették a rezsiemelést, látványosan visszaesett az áramfogyasztás

Megosztás

A lakosság hirtelen elkezdett takarékoskodni, próbálgatni, mivel lehet spórolni. Amit a kormány is kért és amit ugyanez a kormány néhány hete még kinevetett, amikor az ellenzék próbált hasonlót javasolni.

Amúgy is csökkenő trendet mutatott az áramfogyasztás idén nyár elején a tavalyi adatokhoz képest, a kormány rezsicsökkentés részleges visszavonásáról szóló bejelentése után viszont látványosan csökkent a fogyasztás – írja a Portfolio.hu az átvételi rendszerirányító Mavir adatai alapján.

Májusban még majdnem akkora volt az áramfelhasználás, mint tavaly ugyanebben a hónapban, júniusban viszont már 3,5 százalékkal kisebb, 3767,3 GWh helyett csak 3634,7 GWh volt a teljes magyar áramfogyasztás tavaly júniushoz képest. Amennyire a Mavir még nem egész hónapra kiterjedő, részleges adataiból látszik, júliusban már a kormány bejelentése előtt is folytatódott a csökkenő trend, július 14 és 24 között, vagyis a bejelentés után viszont már több mint 5,2 százalékkal volt kisebb a fogyasztás, mint ugyanekkor 2021-ben.

A Portfolio cikke szerint minden kétséget kizáró bizonyíték nincs arra, hogy ez már a rezsicsökkentés csökkentése utáni spórolás hatása lenne. Az idő mindenesetre idén júliusban szinte pont olyan volt, mint egy évvel ezelőtt, szóval nem arról van szó, hogy hűvösebb volt idén a nyár, ezért kevesebbet járatták a légkondit. A portál szerint az emelkedő infláció és a gazdasági várakozások általános romlása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy igyekeznek spórolni az emberek.

Egy fideszes hirdetés még a választások előtti kampányidőszakból. Mekkorát fordult fél év alatt a világ…

Íme egy másik, hangzatos kampányhirdetés, szintén a választásokat megelőzően. Mintha nem egészen így lenne már.

Mi is úgy érezzük, hogy betartotta az ígéretét a Fidesz és Orbán?

Önnek is emelkedett a rezsije?

A Pegapoll lehetővé teszi az embereknek, hogy könnyen és gyorsan részt vegyenek szavazásokon, illetve szavazásokat hozzanak létre. Szavazz te is, akár még ma!

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek