Már csak piaci áron tankolhatnak céges autókba

Megosztás

A szombat délelőtti kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy újabb megszorításokat vezetnek be. Ezúttal a cégautókat érinti a döntés, az eddigi 480 forintos hatósági ár helyett, már csak 700-750 forint körüli piaci áron tankolhatnak. A döntésre t azért volt szükség, mert a Mol elnöke arról tájékoztatta a kormányt, hogy karbantartás miatt átmenetileg leállítják a százhalombattai finomítót, ez felelt az elmúlt hónapokban az ország ellátásáért  A leállás nem halasztható, az üzemanyag-ellátásnak így két lehetséges útja van: az egyik az import, a másik a stratégiai készletek felszabadítása.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a szankciók és a háború miatt senki nem tudja garantálni, hogy a kőolaj-szállítás folyamatos lesz, ezért a stratégiai készlet teljes felszabadítása nem lehetséges, csak annyit tudnak felszabadítani, aminek a visszapótlására a következő fél évben, háromnegyed évben lehetőség van. A stratégiai készlet körülbelül egynegyedét feloldják, ez a Molnál meglévő készletekkel együtt a hazai igények egy részére elegendő, a többit importból kell fedezni.

Az import ára rendkívül magas, feldolgozott gázolajat Oroszországból nem lehet behozni. A megmaradó készletek a lakossági fogyasztás fenntartására elengedők, ezért a kormány úgy döntött, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, mezőgazdasági erőgépekre és a taxikra tartják fenn. Gulyás Gergely szerint az ellenőrzés könnyű és gyors a forgalmi engedélyek segítségével. A rendelet perceken belül megjelenik. Piaci áron tölthetők azok a járművek amelyek 7,5 tonnát meghaladó tehergépkocsik, külföldi rendszámú járművek, és a taxiszolgáltatást nyújtók kivételével a nem természetes személy által üzemben tartott járművek.

A Mollal folyamatos kapcsolatban van a kormány, a karbantartás minden részletéről tájékoztatást kapnak. A készletfelszabadításról szóló rendelet azt tartalmazza, hogy augusztusban 155 kilotonna, 184 millió liter dízelgázolaj kerül felszabadításra. Ez a teljes készletnek az egynegyede.

Forrás: Index.hu

Kapcsolódó cikkek