12 ezer magyar vallott szexuális szokásairól

Megosztás

Magyar kutatók vezetésével készült nemzetközi együttműködésben az a tudományos kutatás, amelyben az emberek szexuális szokásait egy nagyszabású, a világ 45 országára kiterjedő kutatásban vizsgálták.

Az International Sex Survey egy online kutatás, amely Bőthe Beáta kutatásvezető (Montreali Egyetem Pszichológiai Tanszék), Demetrovics Zsolt, Koós Mónika és Nagy Léna (ELTE Pszichológiai Intézet), valamint 45 további ország kutatóinak nemzetközi együttműködésével valósult meg. A kérdőívet összesen 82 ezer ember töltötte ki világszerte, és ezen belül közel 12 ezren Magyarországról.

Alább a hazai adatokról készült összesítőt mutatjuk be, bár a kutatók a közleményükben azt írták, hogy az eredmények a nagy minta ellenére sem általánosíthatók a magyar lakosságra. Aki részt vett a felmérésben, nemcsak a tudományos előrejutást segítette, de nemzetközi, nonprofit szervezeteket is: minden kitöltő után a projekt 50 amerikai centtel támogat egy, a kitöltő által választott, szexualitással és szexuális jólléttel foglalkozó szervezetet (például a World Association for Sexual Health-t).

Kik töltöttek?

A magyarországi kitöltők 57,2 százaléka férfi, 41,6 százaléka nő, és 1,2 százalék jelölte, hogy nem-bináris, genderfluid, genderqueer vagy más, nő-férfi binaritással nem jelölhető nemmel azonosul. A kitöltők 99 százaléka cisznemű volt, tehát születéskor megállapított biológiai neme megegyezett azzal a nemmel, mellyel azonosul, míg egy százalék mondta azt, hogy transznemű, vagy nem biztos a nemi identitásában.

Az átlagéletkor 36 év volt, az érintettek 69,6 százaléka felsőfokú végzettséggel, 29,3 százaléka érettségivel, 1,1 százalék általános iskolai vagy annál alacsonyabb végzettséggel rendelkezik. A válaszadók 46 százaléka Budapesten, 20,2 százaléka megyeszékhelyen, 28,4 százaléka városban, és 5,4 százaléka községben vagy faluban lakik.

A válaszadók 21,1 százaléka egyedülálló, 36,2 százaléka párkapcsolatban él, 38,9 százaléka házas, 3,2 százaléka elvált, 0,6 százaléka özvegy.

A felmérésben résztvevők szexuális életének jellemzői

A magyarországi válaszadók 80,5 százaléka mondta, hogy heteroszexuális, 4 százaléka meleg vagy leszbikus, 5,8 százaléka heteroflexibilis, 0,4 százaléka homoflexibilis, 5,6 százaléka biszexuális, 1,1 százaléka pánszexuális, 0,7 százaléka aszexuális. Összességében a magyar kitöltők majdnem 20 százaléka jelezte, hogy nem szigorúan heteroszexuális.

12 ezer magyar vallott szexuális szokásairól, az alkalmi szexről is

Az alábbi fontosabb megállapításokra jutottak még a résztvevőkről:

  • Átlagosan 17 évesen szexeltek először partnerrel.
  • Átlagosan 15 partnerük volt az életükben.
  • 98,4 százalék jelentette, hogy maszturbált már élete során, a többség valahol havi 2-3 és heti 4-5 alkalom közötti gyakorisággal az elmúlt 12 hónapban.
  • 71 százalékuk szexelt már alkalmi partnerrel, vagyis olyannal, akivel nem volt párkapcsolatban. Azok, akik részt vettek alkalmi szexben az elmúlt 12 hónapban, átlagosan egyszer tették ezt.
  • A párkapcsolatban élő válaszadók átlagosan havi 2-3 vagy heti 1 alkalommal éltek szexuális életet az elmúlt 12 hónapban.
  • A párkapcsolatban élők közül a többség, 79,6 százalék, kifejezetten vagy többnyire elégedett volt kapcsolatával, 13,1 százalék közepesen elégedett, 7,3 százalék pedig inkább nem vagy egyáltalán nem elégedett.
  • A partnerrel/partnerekkel folytatott szexuális életével a válaszadók 77,6 százaléka volt elégedett.
  • Átlagosan 14 évesen láttak először pornót, havi 2-3-szor néznek pornót, és egyszerre 22 percet töltenek ezzel.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek