Rakétákat lőttek egy ukrán kikötővárosra | videó

Megosztás

Az ukrán elnök barbarizmusnak titulálta Oroszország rakétatámadását Odessza kikötővárosa ellen. A települést szombaton érte támadás, mindössze 12 órával azután, hogy a háborús felek megegyeztek az ukrán gabonaexport újraindításának feltételeiről.

Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott: az oroszok tette „égbekiáltó barbarizmus”, amely azt mutatja, hogy nem lehet megbízni Moszkvában.

„Ez egyetlen dolgot bizonyít: bármit is mond vagy ígér Oroszország, módot talál majd arra, hogy ne hajtsa végre.”

– mondta.

Az Odessza elleni támadást elítélte az ENSZ, az EU, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország is. Antony Blinken amerikai külügyminiszter Zelenszkijhez hasonlóan arról beszélt, hogy a történtek kétségbe vonják, hogy Oroszország valóban elkötelezett-e a pénteki megállapodás betartásában.

Az oroszok először azt állították, hogy nem is lőttek rá Odesszára, vasárnap azonban már azt közölték, hogy katonai célpontot támadtak. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő arról beszélt, hogy a hadseregük egy ukrán katonai hajóra tüzelt nagy precizitású rakétákkal az odesszai kikötőben.

Orosz hírügynökségi jelentések szerint az oroszok egy ukrán hadihajót és amerikai gyártmányú Harpoon hajóelhárító rakéták lerakatát semmisítettek meg a kikötőben.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek