Már 167 ezer ember írta alá a tűzijáték lefújását követelő petíciót

Megosztás

Péntek estig már több mint 157 ezer ember írta alá az aHang online petícióját, hogy ezzel fejezze ki: nem támogatja az augusztus 20-i tűzijátékot. A petíció szövege szerint az aláírók azt kérik a kormánytól, az adófizetők pénzéből finanszírozott tűzijáték árát fordítsa a gazdasági válság okozta károk enyhítésére.

„Egy olyan országban, ahol napról napra gyengül a pénz, miközben emelkednek az árak, ott nincs helye egy ilyen luxuslátványosságnak. Magyarország államalapítását tűzijáték nélkül is meg lehet ünnepelni büszkén és méltóságteljesen”

– írják.

Augusztus 20. előtt évről évre felmerül a vita, hogy felesleges pénzkidobás vagy a méltó megemlékezés szükséges velejárója a tűzijáték. Idén a kilátásban lévő gazdasági válságra, a megélhetési költségek elszállására és a rezsicsökkentés megszüntetésére való tekintettel magyar városok sora mondta le a tűzijátékot, köztük Miskolc is. De több fideszes vezetésű városban is nemet mondtak a durrogtatásra.

A program költségvetése nem nyilvános, azt ugyanis korábban tíz évre titkosították.

Annyit árultak el, hogy Európa legnagyobb tűzijátékával készül a kormány az államalapítás ünnepére. A tervek szerint 32 percig fognak felszállni a rakéták a Duna felett, de egy nagyszabású, négynapos programsorozattal is készülnek.

2021-ben csaknem 12 milliárd forintba kerültek az augusztus 20-i programok.

via Telex

Kapcsolódó cikkek