Elég a paksi áramtermelés a fogyasztóknak, a Fidesz mégis megemelte az árát

Megosztás

A teljes lakossági felhasználást fedezné a Paksi Atomerőműben előállított áram, így a Portfolio elemzője szerint a villamos energia esetében nem is lett volna feltétlenül szükség a rezsicsökkentés kivezetésére. Az atomerőmű ugyanis nettó 11,5 forintért termel egy kilowattóra áramot, aminek ára a rezsicsökkentett számlákon nettó 12-13 forint.

A kormány nem válaszolt az RTL Klub kérdésére, hogy miért vezetik ki részlegesen az áram esetén is a rezsicsökkentést, ha Paks termelése fedezi a lakossági áramfogyasztást.

A villanyáram esetében nem lett volna szükség feltétlenül a rezsicsökkentés kivezetésére, mivel a paksi atomerőmű termel annyi olcsó áramot, ami elég a lakossági felhasználóknak – idézi az RTL Klub Híradója a Portfolio szakértőjét. Weinhard Attila szerint a paksi áramtermelés az elmúlt években lefedte a rezsicsökkentés keretében eladott áram mennyiséget, ha pedig a mögöttes árakat nézzük, akkor a 11,5 forint körüli nettó termelési költség mellett 12-13 forint környékén volt a nettó ára egy kilowatt áramnak a rezsicsökkentési számlákon.

A riport idézi az MSZP-t, amely szerint igazságtalan, hogy az árammal fűtőket sokkal nehezebb helyzetbe hozza a kormány döntése, megszólal a párt társelnöke, Tóth Bertalan, aki azt mondja, igazságosabbá lehetne tenni ezt a rendszert és elsősorban el kéne kezdeni az épületszigetelési programot, amire európai uniós források is lehetnek, amihez persze le kellene hívni az EU-s pénzeket.

A tévécsatorna megkérdezte a kormányt, hogy mit javasolnak azoknak, akik nem használnak gázt, illetve miért vezetik ki részlegesen az áram esetén is a rezsicsökkentést, ha Paks termelése fedezi a lakossági áramfogyasztást, de nem válaszoltak nekik.

Forrás: HVG.hu RTL.hu

Kapcsolódó cikkek