Évekig tarthat, mire helyreáll a leégett bükki erdő, de már megvan, milyen lesz a visszatelepítés – videó

Megosztás

Az illetékesek mindenképpen őshonos fákban gondolkodnak, ezeket telepítenék a leégett fenyves helyére a Bükkben. Az kevésbé jó hír, hogy rövid távon számottevő csapadék egyáltalán nincs a láthatáron, hőhullám annál inkább. A károk helyreállítása már zajlik, hamarosan az újjászületés is elkezdődhet.

A szükséges hatósági engedélyek birtokában cél az élőhelyek helyreállítása, elegyes – azaz több, őshonos fafajból álló –, változatos erdők újbóli kialakítása nem csak a leégett elegyes bükkösök, hanem a károsodott elegyetlen fenyvesek helyén is. A terület kedvező természetvédelmi helyzetének visszaállítása, az értékes erdőállományok hosszú távú fenntarthatóságának megalapozása az elkövetkező időszak legfontosabb feladata” –közölte az ÉSZAKERDŐ Zrt., aminek a területén a múlt héten erdőtűz pusztított Jávorkút közelében.

A tűz pont a fenyvesből indult ki, ami nem meglepő, hiszen ilyen szárazságban a fenyőerdők eleve gyúlékonyabbak a száraz tűlevelek, a tobozok és gyanta miatt. Évtizedekig tarthat, amíg helyreáll a leégett erdő.

Most ez erdészet is azzal számol, hogy az erdők megújítása hosszú folyamat, évekig kell majd különböző erdőművelési módszerekkel ápolni a fiatalosokat. Közben elkezdték károsodott faanyag kitermelését és elszállítását.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek