Remek megoldás: a tanárhiány megszüntetésére a Fidesz iskolákat szüntethet meg

Megosztás

Ugye emlékszünk arra az időszakra, amikor még ellenzékből a Fidesz hangosan fellépett még az apró iskolák megszüntetésének gondolatára is és jól kiosztotta a baloldalt. Úgy tűnik, a Pintér Sándor vezette rendcsinálás egyik szegmense az lesz, hogy a kisiskolák repülnek a rendszerből. Máris kisebb lesz a tanárhiány. Kiváló megoldás.

Az iskolaszerkezet átalakításának Pintér Sándor által megszellőztetett terve a kormánypárton belül is politikai feszültségeket okozhat, pedig a bezárni tervezett kisiskolák csak marginális problémát jelentenek a közoktatás összes baja között – írja a Hvg.hu.

Első körben a kisiskolák felülvizsgálatát tervezi az oktatásirányítást átvevő belügyminiszter, Pintér Sándor. Igaz, az ilyen „miniiskolák” megszüntetésének a legutóbbi kísérlete ellen az akkor ellenzékben lévő Fidesz felhorkant.

Kérdés, hogy Pintér most tényleg a kisiskolák megszüntetésében látja-e az oktatás problémáinak a kulcsát, és nem pusztán a spórolás a cél. Mint a HVG e heti számának cikkéből kiderül, ezek az intézmények ugyanis messze nem képviselnek akkora súlyt az oktatásban, hogy bezárásuktól, összevonásuktól minőségi ugrást lehetne várni.

A belügyminiszter terveire az az egyik lehetséges magyarázat, hogy az iskolamegszüntetésekkel el lehet tüntetni a tanárhiányt. Ha nem kell a falusi kisiskolákba szaktanárt szerezni, nem lesz olyan égető az utánpótlás hiánya, így a súlyos probléma megoldásán sem kell tovább gyötrődni. Ez azonban végtelenül cinikus megközelítés. Az persze tény, hogy a kisiskolák nagy részével gondok vannak, ezt azonban differenciáltan kellene felülvizsgálni, nem egy kaptafára felhúzva bezárni őket.

Az ország településeinek már több mint felében egyáltalán nincs iskola, az olyan, jellemzően kistelepülésekből álló dunántúli megyékben pedig, mint Baranya, Vas, Zala vagy Veszprém, már a háromnegyedet is eléri ez az arány.

Kapcsolódó cikkek