Európa két országában is rohamosan terjed a koronavírus újabb hulláma

Megosztás

Franciaországban kedden meghaladta a kétszázezret az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma, március óta először. A gyógyszertárak országszerte egyre nehezebben bírnak lépést tartani a tesztelési igényekkel – számolt be a Euronews.

„Már egy hete egyre több tesztet végzünk, és egyre több a pozitív. Ma több mint harmic tesztet csináltunk. Rendszerint szinte minden második pozitív. Ez meredek emelkedést jelent”

– mondta egy lyoni patikus.

Nyáron az elmúlt két évben visszaszorult a vírus terjedése Európában, az új omikron-variánsok azonban a meleg és a magas, bár halványuló átoltottság ellenére is rengeteg embert fertőznek meg. A francia hatóságok újra a maszkviselés fontosságát hangsúlyozzák, különösen a zsúfolt helyeken és a tömegközlekedési eszközökön.

Olaszországban sem sokkal jobb a helyzet. Kedden öt hónap óta először ismét százezer fölé emelkedett az egy nap alatt regisztrált új betegek száma, és fokozatosan emelkedik a kórházban kezeltek száma is az új típusú koronavírus omikron variánsainak erőteljes terjedése következtében

– jelentette az MTI tudósítója, Sárközy Júlia.

A napi esetszám – kevesebb mint félmillió teszt elvégzésével – túllépte a 132 ezret. Pontosan egy hete a napi esetszám valamivel több mint 83 ezer volt. Az utóbbi egy hét alatt majdnem 590 ezer új beteget szűrtek.  Az egészségügyi hatóságok közlése szerint a megemelkedett esetszám az omikron két alváltozata, a BA.4 és BA.5 erőteljes terjedésével magyarázható, ami Olaszországban más európai országokhoz képest később kezdődött el, mivel itt később, tulajdonképpen csak júniustól enyhítették a korábbi járványkorlátozásokat.

Kapcsolódó cikkek