Vádat emeltek a katonai helikopter pilótája ellen a siklóernyős baleset ügyében

Megosztás

Az ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolja a pilótát.

Vádat emelt az ügyészség azzal a tiszttel szemben aki a 2020-as vértesszőlősi siklóernyős-balesetben a mentésre küldött katonai helikoptert vezette – számolt be róla 444.hu. A fára zuhant siklóernyős épségben várta a segítséget, ám a helikopter rotorszele lesodorta az ágakról, és olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy néhány héttel később meghalt.

Az ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolja a pilótát, és indítványozza, hogy ítéljék próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve határozott időre tiltsák el a légi járművek vezetésétől.

A terv szerint a helikopteren levő ejtőernyősök kötelet engedtek volna le a siklóernyősnek, amin leereszkedhetett volna a fáról. Az ügyészség úgy látja, a parancsnoknak fel kellett volna mérnie, hogy „a rotorlapátvégek által keltett légörvények a fák ágainak letöréséhez és a fán rekedt paplanernyő belobbanásához vezethetnek, ezért az a sértettre nézve veszélyes. Ennek ellenére a parancsnok az elvárható körültekintés – elsősorban a földfelszínen tartózkodó kárhelyszín parancsnoktól történő tájékozódás –, valamint a művelet következményeinek felmérése nélkül kezdte meg a feladatot”.

Megsérült a földön levő mentőtiszt is, az ügyészség közleménye szerint „a lezuhant ágak miatt”. Az érintett korábban azt nyilatkozta, percek óta próbálták stabilizálni a siklóernyőst, amikor a helikopter érthetetlen okból ismét feléjük szállt.

via 444.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek