Bár közel 11%-os az infláció, Tállai András dicsekszik a nem egész 9%-os nyugdíjemeléssel

Megosztás

Az államtitkár úr rendkívül büszke a “hatalmas” nyugdíjemelésre, miközben az infláció ezt jócskán meghaladja. Tény, hogy vannak olyan területek, ahol gyakorlatilag semmilyen emelést nem kapnak (tűzoltók, tanárok), ahhoz képest tényleg varázslatos a 9%. Csak éppen bólogatunk a lecsúszáshoz és van, aki még tapsol is hozzá.

A kormány előbb alultervezte az inflációt, majd a módosított változatát is, így egy évben háromszor is eldicsekedhet a nyugdíjemeléssel, most tartunk ebből a másodiknál. Igaz, egész novemberig csökken a nyugdíjak reálértéke – írja a Hvg.hu.

Ebben a hónapban érkezik az évközi nyugdíjemelés, amikor mintegy 2,5 millió nyugdíjas együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt kap, vagyis egy nyugdíjasnak átlagosan 73 600 forint érkezik. Aki bankszámlára kérte az utalást, annak július 12-én kerül az összeg a bankszámlájára, aki postai úton kapja, annak a szokásos naptári napon viszi a postás – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Tállai azért büszkélkedhet most ezzel az emeléssel, mert amikor 2021 nyarán megírták a 2022-es költségvetést, akkor csak 5 százalékos inflációval számolt a kormány, így ennyivel nőttek idén januártól a nyugdíjak is. Hamar kiderült, hogy ennek a számnak köze sincsen a valósághoz, így a módosított verzióban már 8,9 százalékkal számolnak, most a 8,9 és az 5 százalékos emelés közötti különbözetet utalják el. Sőt, mivel még a legoptimistább forgatókönyvek szerint is nagyon durva alultervezés még a 8,9 százalék is, novemberben majd a valós inflációs szintre is kiigazítják a nyugdíjakat (pontosabban a január-augusztus közötti szintre), akkor majd még egyszer el lehet dicsekedni azzal, hogy a kormány figyel az idősekre.

Tállai most arról is beszélt, „a kormány kiemelt feladatának tartja, hogy gondoskodjék az idősek ellátásának értékállóságáról.” Arról már nem tett említést, hogy miközben a nyugdíjakat 8,9 százalékkal emelik, a KSH számítása szerint a nyugdíjas infláció – azaz a teljes inflációs kosárnak az idősek fogyasztási szokásai szerint átsúlyozott változata – már 10,7 százalékos, épp úgy, mint a teljes inflációs szám, vagyis amíg a novemberi korrekció nem érkezik meg, addig a nyugdíjak vesztenek a reálértékükből.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek