Ha még nem tetted, ideje elektromos fogkefére váltanod

Megosztás

Hosszú éveken keresztül folyt vita az elektromos fogkefék hatékonyságáról, illetve arról a kérdésről, hatékonyabbak-e a hagyományos keféknél. Mára megszületett a kétségbevonhatatlan válasz, hiszen ezek az elektromos szájhigiéniai eszközök lényegesen több dentális plakkot képesek eltávolítani, így járulnak hozzá a száj- és fogbetegségek megelőzéséhez.

Ha elektromos fogkefét használunk, az elvégzett mozdulatok száma „összehasonlíthatatlanul” magasabb, mint kézi kefék esetében. Hagyományos fogmosás során jellemzően 150-300 mozdulatot végzünk. Egy elektromos fogkefe percenként akár 50 ezer mozdulatra is képes, ami azt jelenti, hogy a kétperces időtartam alatt mintegy 100 ezer mozdulatot végez. Persze a mozdulatok fizikai kiterjedése sem összehasonlítható, összességében mégis hatalmas az előny az elektromos fogkefét javára. Amikor ilyen készüléket használunk, csupán a megfelelő nyéltartásra kell figyelnünk, a munkát az apró elektromos motor elvégzi helyettünk.

A korszerű elektromos fogkefék különböző funkciókkal és innovációkkal rendelkeznek annak érdekében, hogy minél inkább képesek legyenek hozzájárulni a szájhigiénia javításához. Jó szolgálatot tesz például a kétperces időzítő, ami 30 másodpercenként tudatja velünk, hogy ideje másik körnegyedre váltani. Ennek köszönhetően elkerülhetjük, hogy a fogsor valamelyik részére kevesebb idő és figyelem jusson. Hasonlóképpen jó szolgálatot tesz a nyomásérzékelő szenzor is, ami a túl erős nyomásból származó sérülések ellen védi a hámréteget. Az itt keletkező apró sérülések gyakran fájdalmas tüneteket produkálnak.

Látható, hogy az elektromos fogkefe nagyszerű szolgálatot tesz, sőt, akár gyermekek számára is megtalálhatjuk az ideális megoldást. Számukra kisebb nyéllel és fejjel rendelkező változatok állnak rendelkezésre, amelyek gyakran élénk színekkel és mesefigurákkal teszik élvezetesebbé a fogmosást. A legjobb dolog, amit a gyermekeink szájhigiéniája érdekében tehetünk, ha megszerettetjük velük az elektromos fogkefék használatát.

Persze felvetődik a kérdés, hogy milyen készüléket válasszunk saját magunk részére… A kereskedelmi kínálat kifejezetten széles, számos gyártó kínál különböző megoldásokat és technológiákat, noha a piacot jellemzően az Oral-B és a Philips készülékei uralják. Jellemzően kétféle megoldással találkozunk; ezek a forgófejes, illetve az úgynevezett szónikus fogkefék. A forgófejes kefék esetében a sörték egy apró gömbfejen helyezkednek el. Ennek köszönhetően nagyszerűen alkalmasak a nehezen elérhető helyek és fogzugok tisztítására is. A szónikus fogkefék működési elve némileg eltér ettől, hiszen a tisztítóhatást elképesztő sebességű oldalirányú mozgással érik el, ami valósággal fellazítja és „elporlasztja” a különböző szennyeződéseket. Ha elektromos fogkefe vásárlás előtt állunk, szánjunk néhány percet a különböző készülékek összehasonlítására, így biztosan megtaláljuk azt a terméket, ami a leginkább megfelel az igényeinknek.

Kapcsolódó cikkek