Miért és hogyan érdemes Csehországba utazni?

Megosztás

A nyári utazások tervezése során elővesszük a fiókból a térképet és elkezdjük keresgetni a legérdekesebbnek tűnő úti célokat. Csehország felett biztosan el kell idézni időzünk egy kicsit. Az ország azoknak akik szeretik a kulturális emlékeket és a fürdő helyeket az egyik legjobb választás lehet! Kevesen vannak közöttünk talán akik tudják, hogy Csehországban több száz évre visszanyúló építészeti emlékeket illetve világhírű fürdővárosokat is találhatunk. De hogyan lehet ezeket megközelíteni?

Budapestről Prágába

Hazánkból a legtöbb turista általában a cseh fővárost, Prágát veszi célba. Ez a meglehetősen népszerű turisztikai célpont Budapesttől megközelítőleg 530 kilométerre található és ezt a távolságot autóval nagyjából 5 óra alatt lehet megtenni. Ha a magyar fővárosból indulunk akkor természetesen nyugat felé kell venni az irányt és olyan mintha Bécsbe mennénk. 

Először tehát a Bécs illetve Pozsony táblákat kell követni és mielőtt behajtanál Ausztriába jobbra el kell kanyarodni Pozsony felé. Az autópálya egyébként elkerüli a szlovák fővárost és innen a Csehország valamint a Prága táblákat követvén észak felé kell haladnunk. 

Matricák külföldön 

A szlovák valamint a cseh autópályák általában jó minőségűek (kicsit mondjuk ráznak) és ezáltal 100 km/h-s átlagsebességet simán lehet hozni. Ne felejtsük el viszont hogy az autópályák mind Szlovákiában mind Csehországban fizetősek! Egy 10 napos D1 kategóriás autópálya matrica nagyjából ugyanannyiba kerül mint hazánkban. 10 euró körüli összeggel kell számolnunk országonként. Ha tehát három országon keresztül vezet az utunk akkor az autópálya matricákért 30 eurót kell majd kifizetnünk. A matricák megvásárlása teljes mértékben online történik (Csehmatrica.hu) és ezt érdemes az indulás előtt megejteni. Manapság nincs szükség már a papír alapú matricák szélvédőre való felragasztására, az e-mailben kapott elektronikus visszaigazolást azonban mindenképp őrizzük meg!

Az út során Pozsonyt esetleg meg lehet nézni, de ha különösebben nem érdekel minket például Brno sem, akkor a legjobb ha közvetlenül Prágába érkezünk. 

Prága gyöngyszemei

Prágára érdemes egy néhány napot rászánni hiszen itt a 10. századbeli épületekkel körülvett Főtértől kezdve a tradicionális zsidó negyeden át a prágai várig valamint a Károly hídig roppant mennyiségű fényképezőgéppel megőrülökítendő látványosság vár minket. A cseh konyha remekeiről és a világhírű cseh sörökről pedig nem is beszélve.

A városlátogatás viszonylag kimerítő lehet főleg ha néhány nap alatt szeretnénk megtekinteni az összes látványosságot, ezért utána praktikusan be szoktak iktatni egy fürdőzést is. Talán sokan ismerjük Karlovy Vary nevét. 

Nem ez azonban az egyetlen fürdőváros Csehországban!

Prágától már 50 kilométerre is találhatunk fürdőket és ezek olyannyira híresek, hogy a sokunk által ismert német költő, Goethe is előszeretettel látogatta ezeket a helyszíneket. A német költő szerint ez egy valóságos földreszállt paradicsom. Neki talán lehet hinni. Mindazonáltal érdemes saját szemünkkel megbizonyosodni a cseh fürdővárosok egyediségéről. 

Vonattal

Sokan egyébként nem gépjárművel hanem vonattal érkeznek Csehországba. A mai megemelkedett üzemanyagárak mellett ha egyedül vagyunk mindenképp érdemes lehet megfontolni a vonatjegy váltását, hiszen így sokat spórolhatunk az utazáson. 

Budapest és Csehország között minden nap számtalan közvetlen vonat közlekedik. Ha szerencsénk van alacsony áron juthatunk egy átszállás nélküli vonatjegyhez és ha a hajnali órákban induló vonatok egyikére szállunk a délutánt már a cseh fővárosban kezdhetjük.

Csehországba vonatok Budapestről több helyszínről is, a Keleti pályaudvarról valamint a Nyugati pályaudvarról indulnak. 

Bizonyos vonatokra a helyjegy váltása kötelező, erről az indulás előtt mindenképp bizonyosodjunk meg!

Ha pedig családdal indulunk neki és a családban négy főnél többen vagyunk akkor valószínűleg az autóval való utazás lesz a nyerő, hiszen ennyi ember számára vonatjegyet váltani már egy egész vagyonba kerül. 

Kényelem

Különösen igaz ez ha esetleg valamilyen nagyobb tárgyat szeretnénk szállítani vagy sok a csomagunk. Akik kényelmesen szeretnének eljutni a cseh fürdővárosokba azoknak is az autóval való utazást javaslom, hiszen Budapestről a kisebb csere fürdővárosokba nincsen közvetlen vonatkapcsolat. Ezek a városok általában Csehország nyugati felében Prágától 50-100 km-re találhatóak és ezért érdemes először a fővárost megtekinteni majd utána megtervezni egy néhány napos wellnessezést-fürdőzést.

(x)

Kapcsolódó cikkek