Annyira drágul minden, hogy 50%-os áremelés lenne indokolt a vendéglátásban – de akkor ki lenne a vendég?

Megosztás

2020 tavasza óta így is nagyon húzós a magyarországi vendéglátás helyzete, a járvány hullámai után most a borzalmas infláció teszi be a kaput és még ki tudja, mi jöhet ezután. Az alapanyagok és a munkaerő ára ugyanakkor az egekbe szökik, napról napra érezhető a drasztikus drágulás, többek között a többi országhoz képest kiemelkedően magas infláció miatt.

Az éttermek nagyon nehezen birkóznak meg az áremelkedéssel, főleg, hogy az árak naponta változnak – nyilatkozta az mfornak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács elmondta, hogy a vendéglátó vállalkozások 90 százaléka Magyarországon kkv, így nem rendelkeznek azzal az adminisztrációs háttérrel, amivel a mostani árváltozásokat folyamatosan követni tudnák. Ráadásul a vendéglátó vállalkozások nem hatósági áron vásárolnak, így ők már érzik, hogy az olaj és a csirkemell ára is tavaly óta a duplájára emelkedett. Kovács szerint egy 50 százalékos áremelés is indokolt volna ebben a helyzetben, ugyanakkor ettől a lépéstől sokan tartanak, mivel tisztában vannak vele, hogy ez meghaladná a vendégkörük tűréshatárát.

Persze a vendégek az emelés nélkül is fogyatkoznak, hiszen az infláció és a bizonytalan gazdasági kilátások miatt sokan gátat szabtak a költekezéseiknek és a spórolás oltárán az étterembe járást is gyakran feláldozzák.

„Sokan azt is nagy eredménynek tartanák, ha év végén nem menne tönkre a vállalkozások 20-30 százaléka, és a legtöbben kijönnének legalább nullára, és később működhetnének tovább. Jelentős tartalékokat felhalmozni most nem lehet” – mondja az elnök, és hozzáteszi: „Jelen pillanatban arra kérném a közvéleményt, ne higgyék, hogy az áremelések komoly extra haszon reményében történnek; ezek csakis az életben maradás reményét adják meg a vendéglátósoknak. A vállalkozások a tényleges eredménnyel majd év végén fognak szembesülni, és szerintem vannak, akik még nem tudják, hogy akkor be kell majd zárniuk.” (via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek