Tizenöt évre is lesittelhetik a büntetőfékezőket

Megosztás

Napjaink egyik legnépszerűbb őrültsége a járművezetők körében az úgynevezett büntetőfékezés lett, aminek egyrészt a világon semmi értelme, mert ha sietünk valahova, akkor hogy van időnk még fékezgetni áldozatunk előtt, másrészt pedig a jogosítványunk és szabadságunk bánhatja. Pláne ha tettünk következtében súlyos, netán halálos baleset történik. A normális autósok alighanem nagyon örülnek ennek.

Helyszínen azonnali jogsi bevonással jár, ha valakit büntetőfékezésen kapnak, az autókon lévő kamerafelvétel pedig bizonyíték erejű. Ha így járunk, és felvételünk van, nyugodtan bevihetjük a rendőrségre.

Az ittas vezetés, a büntetőfékezés és a piroson áthajtás a három legfőbb szabálysértés, amelyet a magyar autósok a legveszélyesebbnek tartanak- ez derült ki a Magyar Suzuki és az Ipsos tavaly elvégzett közös reprezentatív felméréséből.

Közúti veszélyeztetésnek számít

A KRESZ szabályai szerint a hirtelen fékezésnek kell, hogy elfogadható indoka legyen. A mostanában elterjedt jó minőségű kamerák felvételei alapján most már bizonyítható, hogy sem hirtelen előugró vad, sem úthiba nem indokolta a hirtelen megállást. 

– A büntetőfékezésnek nincs önálló tényállása. Ez beletartozik, a BTK-nál a közúti veszélyeztetés büntetésébe. A jog úgy rendelkezik, hogy a vezetőtől halálos balesetnél, maradandó sérülésnél, ittas vezetésnél, közlekedés veszélyeztetésénél a helyszínen el kell venni a jogosítványt, az utóbbinál akkor is, ha nem történt sérülés – mondta a Borsnak dr, Pataky Csaba ügyvéd, közlekedési szakjogász.

Háromtól tizenöt év szabadságvesztéssel járhat

– Három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha valaki  a közúti közlekedés szabályainak megszegésével mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki. Ez nem gondatlanságból, hanem szándékosan elkövetett bűncselekménynek számít, amiről a jogi irodalomban dr. Viski László úgy nyilatkozott, hogy ez aligha különül el a szándékos emberölés, vagy testi sértés kísérletétől. Ha ez sérüléssel is jár, akkor annak súlyosságától függően végső soron még tizenöt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, ha a bűncselekmény több ember halálát okozza – figyelmeztetett dr. Pataky Csaba.

A kamerafelvételek bizonyító erejűek

A legtöbb autóban kamerafelvétel van, így könnyen bizonyítható, ha valaki előttünk büntetőfékezett. 

– A bevitt felvétel alapján a rendőrség eljárást indít, és a felvételt a tárgyaláson a bíróság már bizonyítékként elfogadhatja és ennek lehet következménye a jogsi elvétele – mondta a Borsnak Pető Attila autósoktató, akit sokan Kreszprofesszorként ismernek.

– Arról, hogy a kamerás felvételek elszaporodása miatt csökkent-e a büntetőfékezések száma, nem tudok statisztikai adatot, azonban mivel egyre kevesebb híradás jelenik meg ezzel kapcsolatban, azt feltételezem, hogy a számuk csökkent – tette még hozzá.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek