Rendőrségi feljelentés kellett, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ kiadja a járványadatokat

Megosztás

Pereskedés és büntetőfeljelentés után tudott csak Covid-adatokat szerezni a TASZ a Nemzeti Népegészségügyi Központtól – írja a 444.hu.

A civil szervezet a koronavírusjárvány második és harmadik hullámának egy-egy szakaszáról kért részletes fertőzési, halálozási és oltási statisztikákat. Müller Cecília hivatala a TASZ adatigénylésére azt válaszolta, hogy az adatok egy részét vissza lehet keresni a kormányzati oldalon, a többi pedig nincs meg abban a formában, mint amiben kérték.

Végül első- és másodfokon is nyert a TASZ, a bíróság szerint elvárható az NNK-tól, hogy a kért bontásban rendszerezze az adatokat, illetve azt is kimondta, hogy a civil szervezet kérése nem volt visszaélésszerű vagy indokolatlan, mivel a járványhelyzetet akarták vizsgálni.

Az NNK ezek után is csak akkor adta ki az adatokat, hogy a TASZ feljelentést tett a rendőrségen. Mindezt áprilisban. A szervezet a 2020-as számokra volt kíváncsi.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ahhoz azonban ragaszkodik, hogy bizonyos adatokkal nem rendelkeznek, a TASZ szerint ezt majd a rendőrségi nyomozás tisztázhatja.

Kapcsolódó cikkek