Ebből mit szeretnének kihozni? A tudósok a majomhimlő-járvány kezdete óta 50 mutációt fedeztek már fel

Megosztás

A témába beletemetkező tudósokat is meglepte, mennyire gyorsan volt képes mutálódni ez a vírus, de azért remélhetjük, hogy nem jön ebből is hasonló őrület, mint ami a Covid-járványt kísérte és kíséri a mai napig.

A majomhimlő-vírus a közelmúltban sokkal gyorsabban mutálódott, mint arra a tudósok általában számítanak, ez pedig megmagyarázhatja, miért nő rohamosan az esetszám a világ azon részein is, ahol a vírus általában nem érzi jól magát – írja az IFLScience.

Nature Medicine című tudományos lapban megjelent publikáció szerint a portugál nemzeti egészségügyi intézet (National Institute of Health Doutor Ricardo Jorge) kutatói a majomhimlő-vírus DNS-ét vizsgálták meg közelebbről. A szakemberek arra jutottak, a mostani törzs szorosan kapcsolódik ahhoz, amelyik 2018-19-ben a nigériai járványt is okozta.

Azóta azonban a törzs 50 mutáción ment keresztül.

A közelmúltban kezdődött járvány óta a vírus tovább mutálódott: 15 kisebb módosulást találtak a vírus DNS-ében.

Eddig legalább 4119 majomhimlős esetet jelentettek, elsősorban Európában és Észak-Amerikában. Tekintettel arra, hogy a vírus általában nem szokott Nyugat- és Közép-Afrikán túl is terjedni, a járvány meglepte a szakértőket.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az RNS-vírusokkal – mint például a koronavírus – ellentétben a DNS-vírusok nem tudnak gyorsan mutálódni, ezért a mostani törzsre kifejezetten meglepetésként tekintenek a szakemberek. (via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek