Magyarország vétója ellenére is bevezetheti az EU a globális minimumadót, csak nélkülünk

Megosztás

Az Eurológus úgy tudja, hogy a francia elnökség azt tervezheti, hogy hazánk nélkül, csak 26 tagállamban vethetik ki az adónemet.

Eredetileg nem szerepelt az Európai Parlament napirendjén a 15 százalékos globális minimumadó témája, azonban a múlt pénteki magyar vétó felülírta az elképzeléseket – írja a HVG. Magyarország ugyanis egyedüliként elutasította, hogy a 750 millió eurónál nagyobb bevételű cégekre kivessék ezt az adófajtát, összhangban az OECD-n keretein belül elfogadott javaslattal, amellyel globálisan több mint 140 ország értett egyet.

Azon túl, hogy a csütörtök délelőtti EP-vitában számos komoly bírálatot kapott a magyar kormány és ismét előkerült a vétójog eltörlésének szükségessége, a francia elnökség – több képviselő javaslatával egyezően – egy megoldási javaslattal állt elő.

Szeretnénk a megerősített együttműködés felé terelni a tagállamokat – mondta Clément Beaune, a francia kormány Európa-ügyi államtitkára. Erre az uniós alapszerződések lehetőséget adnak, s ez azt jelenti, hogy bizonyos kérdésekben a tagállamok köre úgynevezett megerősített együttműködés keretében kötelezettséget vállal magára. Jelen esetben a globális minimumadó bevezetését határozhatja el 26 tagállam – kihagyva ebből Magyarországot.

Forrás és további részletek: Eurológus/HVG.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek