Elhunyt Kopcsik Lajos világbajnok cukrászművész

Megosztás

Június 19-én, vasárnap hajnalban 80 éves korában elhunyt Kopcsik Lajos Oscar- és Venesz-díjas, Guinness-rekorder cukrász, többszörös világ- és olimpiai bajnok cukrászmester.

Sajószentpéteren született 1941-ben. 1988-ban költözött Egerbe, ahol egykor nevét cukrászda is viselte. Az egri Kopcsik Marcipánia alapítója, Sajószentpéter és Eger díszpolgára volt. Számos szakmai elismerés kísérte pályáját.

1988-ban a frankfurti szakácsolimpián kapott a magyar csapat tagjaként aranyérmet és cukrász Oscar-díjat. Elsőként ő vehette át a Magyar Cukrászok és Szakácsok Szövetségének 1989-ben alapított és Venesz Józsefről elnevezett díját.

1996-ban a berlini szakácsolimpián tíz munkájával indult, és mind a tízzel aranyérmet nyert – ilyesmi korábban egyszer sem fordult elő az olimpiák történetében.

1997-ben Karlsruhéból négy aranyérmet hozott haza. Ez év augusztus 20-án megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 1998. augusztus 20-án pedig a Heves Megyéért díjat.1998-ban Luxemburgban a gasztronómiai világbajnokságon hat arany-, három ezüst- és három bronzérmet nyert el.

2001-ben bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe a három és fél négyzetméteres, cukorból készült faliképével és a berlini olimpián szerzett tíz aranyérmével.

2005-ben Egerben nyílt műveinek önálló kiállítása, a Kopcsik Marcipánia ugyanebben az évben megkapta a Német Szakácsszövetség arany életműdíját.

Kapcsolódó cikkek