A vécépapír és az élesztő volt az első, most éppen tamponból van óriási hiány

Megosztás

Az elmúlt évtizedekben nemigen lehetett hozzászokva a demokratikus társasalom, hogy bármiből is áruhiány van. A 2020-as őrülettel kezdődött bizonyos termékek pánikszerű felvásárlása, illetve az emiatt keletkező hiánya, most pedig jött a legújabb elem, a tampon vagy nagyon drága, vagy nem is kapható az Egyesült Államokban.

Az ellátási láncok problémái és az infláció a legtöbb fogyasztási cikket nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon érinti, így az Egyesült Államokban is, ahol a nemrégiben kialakult súlyos tápszerhiány mellett egy újabb nehézséggel kell szembenézniük a nőknek: alig lehet tampont és betétet kapni, erről mégis kevés szó esik.

A közösségi médiában egy ideje keringenek panaszok arról, hogy alig lehet tampont vagy betétet kapni a boltokban, de amíg a Time nem cikkezett a Nagy 2022-es Tamponhiányról, nem kapott országos figyelmet a probléma. A cikk után a gyártók és a legnagyobb forgalmazók is elismerték a női higiéniai termékek hiányát.

Nincs, de ha mégis van, akkor drága

Bár pár helyen és az Amazonról rendelve még lehet tampont kapni, az általánosan tapasztalható infláció a menstruációs termékeket sem kímélte, a Bloomberg szerint csaknem 10 százalékkal drágább a tampon az egy évvel ezelőtti árszinthez képest.

Pandémia, háború, Amy Schumer

Az Egyesült Államokban legnépszerűbb tamponok és betétek gyártója, a Procter & Gamble a hiány miatt egy két évvel ezelőtti reklámkampányra mutogat, szerintük ugyanis az Amy Schumer humorista szereplésével készült reklámok hatására a kiskereskedelmi forgalom robbanásszerűen megugrott, és a megnövekedett kereslet miatt nem lehet most kapni tampont a boltokban. A vállalat szóvivője arra nem tért ki, hogy ha Amy Schumer a hiány oka, akkor miért nem lehet kapni más márkákat sem, de mindenesetre megnyugtatásul közölte, hogy ez egy átmeneti helyzet, és hogy a Tampax csapata a nap 24 órájában tampont gyárt.

Ami a hivatkozott reklámot illeti, Amy Schumer 2020 júliusában szerepelt a Tampax reklámjában, aminek a célja az volt, hogy a menstruációról való beszélgetés ugyanolyan normális legyen a közbeszédben, mint maga a menstruáció. A népszerű humorista 2022 januárjában jelentette be, hogy eltávolították a méhét, miután évekig szenvedett az endometriózis okozta fájdalomtól. További részleteket a Telex.hu cikkében olvashatunk.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek