Márciusban a tőzsdei árnál is drágábban vettük a gázt az oroszoktól

Megosztás

Márciusban az irányadó (januári) tőzsdei árnál több mint 8 százalékkal drágábban kaptuk a gázt az oroszoktól – számolta ki a Népszava a Központi Statisztikai Hivatal frissített külkereskedelmi adataiból. 

Az orosz partner a magyar gáztarifa kiszámításánál a holland gáztőzsde (Ttf) két hónappal korábbi átlagárát tekinti irányadónak, így a márciusban a gázért fizetett összegünket a holland tőzsde januári áraival érdemes összevetni. Így pedig az jön ki, hogy az MVM ezer köbméterenként átlagosan 903 eurót fizethetett az oroszoknak a földgázért márciusban, míg januárban a Ttf 833 eurós átlagot mutatott.

Ha viszont a mi márciusi gázárunkat a holland tőzsde márciusi gázárával vetjük össze, akkor már teljesen más képet kapunk. Márciusban a Ttf – nyilván nem függetlenül az Ukrajna ellen akkor indított orosz támadástól – minden korábbit meghaladó, 1275 eurós rekordot ért el, aminél a szintén márciusi orosz árunk közel 30 százalékkal alacsonyabb. Ha a februári gázárunkat a februári tőzsdei árral vetjük össze, akkor viszont megint csak az jön ki, hogy mi vettük drágábban a fűtőanyagot.

A Ttf márciusi kiugrása nyugtalanító jel, utána a gázár ezer köbméterenként ezer és 900 euró között állt be – a fentiek alapján április és július között ezek a tételek vonatkoznak a magyar gáztarifára, márpedig a hazai gáztárolókat most kell télire feltölteni. És mivel a rezsicsökkentés miatt az MVM nem kérhet valós árat a gázért a lakosságtól, még nagyobb veszteségeket fog termelni.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek