Megadta a veszélyhelyzeti felhatalmazást a kormánynak az Országgyűlés kétharmada

Megosztás


“A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló jogszabályt”, kivételes eljárásban, 116 igen szavazattal, 43 ellenvoks mellett fogadták el a képviselők a kormány kezdeményezésére, miután a kabinet veszélyhelyzetet hirdetett az Ukrajnában dúló háború miatt.

Ez a törvény megerősíti azokat a kormányrendeleteteket, amelyeket korábban alkottak. A kormány felhatalmazása a törvény hatályáig fennmarad, azaz november elsejéig nem szükséges a parlament hozzájárulása a kormány újabb döntéseihez, a kabinetnek elég csupán tájékoztatást nyújtania.

Az előterjesztő Varga Judit igazságügyi miniszter volt, aki az indítvány ismertetésekor azt mondta, a különleges jogrendben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására azért van szükség, hogy minden eszköz rendelkezésre álljon a fegyveres konfliktus elől menekülő emberek megsegítésére, támogatására, lakhatásuk, munkavállalásuk segítésére, és annak biztosítására, hogy Magyarország minél előbb maga mögött hagyja a háború káros gazdasági következményeit.

A törvényjavaslat vitáján a DK képviselője, Arató Gergely azt mondta, hogy Magyarország az egyetlen ország az EU-ban, ahol rendkívüli jogrendet kell bevezetni a háború miatt és amikor korábban egy szomszédos országban volt háború, nem kellett ilyen felhatalmazást kérni. 

via HVG

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek