Látványterveken nézhetjük meg, miként újulhat meg a miskolctapolcai barlangfürdőhöz közeli őspark

Megosztás

A munkaterület a Hotel Kitti parkolójánál kezdődik, és magában foglalja a Barabits-sétányt, az úgynevezett geometrikus parkrészt és az ősparkot. Kialakítanak egy tanösvényt, megújul a Csónakázó-tó környéke. A munkálatok során sétányok újulnak meg, új utcabútorokat és pavilonokat helyeznek ki, és a tavat is megszabadítják a felgyülemlett felesleges iszaptól – írja cikkében az epiteszforum.hu.

Miskolctapolca turisztikai vonzerejének erősítése, az ott található védett természeti értékek bemutatása, a szolgáltatások, programlehetőségek bővítése céljából elindult a barlangfürdő közvetlen közelében található őspark fejlesztése, adta hírül áprilisban a Miskolc Holding. A tanulmányterveket, valamint az engedélyezési és kiviteli terveket a Lépték-Terv Tájépítész Iroda készítette 2019-2021 között.

Mint a cikk írja: a tervezők beszámolója alapján a teljes Barabits-sétány új térkőburkolatot kap, a barlangfürdő előtt piactér kialakítása “pixeles” rakásmódú térkőburkolattal történik, a sétány geometrikus parkrész felőli oldalán pedig pavilon- és egyedi tervezésű pergolarendszer épül új burkolat kialakításával.

A geometrikus parkrészen történeti kutatások alapján kiegészítik a nyomvonalat. A meglévő gyalogosburkolatok mentén lecserélik a padokat kiselemes térkőburkolatra, a meglévő utak találkozásánál található, kör alakú virágágy helyére pedig a miskolci rózsagyűjtemény rózsáit ültetik át, kiegészítve évelő ágyásokkal.

A Csónakázó-tó partfalát is megújítják 563 méter hosszan, stégekkel, fapalló burkolatokkal, növényesítésekkel. A bencés monostor-rom környezete a jelentőségéhez méltó környezetet kap, új információs táblákkal, egyedi tervezésű terméskő ülőfelületekkel, burkolatokkal. A tervek szerint a területen 82 fát, 5800 cserjét és talajtakarót, 14940 évelőt és közel 4100 hagymás növényt ültetnek el – derül ki az írásból.

Forrás: epiteszforum.hu; Fotó: Lépték-Terv Tájépítész Iroda (epiteszforum.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek