Meglepő változás a miskolci bűncselekmények számában

Megosztás

A legutóbbi közgyűlésen számolt be a Miskolci Rendőrkapitányság a 2021-ben elkövetett bűncselekmények számáról, illetve a felderítési hatékonyságról. A szakemberek olyan adatokat mutattak be a politikusoknak, amire csak kevesen számítottak.

A rendőrségi beszámolóból kiderül, hogy 12 éve nem volt ilyen alacsony a városban elkövetett bűncselekmények száma. 2020-hoz viszonyítva 11,1%-os csökkenést mutatnak az adatok, ami jelentősnek mondható. Ettől is számottevőbb változás mutatkozik a közterületen elkövetett bűncselekmények számában, itt 12,3%-os visszaesés  tapasztalható az előző évhez viszonyítva.

A kiemelt bűncselekmények tekintetében is jelentős javulást tartalmaznak a kimutatások. Ezen a területen összesen 1631 bűneset tartanak nyilván, amely 20,9%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbi adathoz képest. Ez a csökkenés tapasztalható minden lényegesebb kategóriában, a rablások száma 24-ről 21-re, a garázdaságoké 285-ről 265-re, a testi sértéseké157-ről 137-re, a lopásoké pedig 1281-ről 1050-re csökkent.

Miskolczi István alezredes beszámolójából kiderül, hogy örülnek a csökkenő tendenciának, amely kemény és megfeszített munka eredménye, de nem lehet hátradőlni, a továbbiakban is hasonlóan elhivatott munkára lesz szükség ahhoz, hogy jövőre még kedvezőbb mutatókat produkáljon a város.

Egyébként a bűncselekmények felderítési hatékonysága is jelentősen javulást hozott. 2020-ban a nyomozáseredményességi mutató 68,8% volt, 2021-re ez az arány 74,1%-ra növekedett, a közterületen elkövetett eseteknél a 83%-ot is meghaladja.

Miskolczi István kiemelte azt is, hogy ezek az eredmények csak a partnerekkel együtt valósulhatnak meg. Külön megemlítette a Miskolci Önkormányzati Rendészetet, mint legfontosabb szövetségest. Mint mondta, folyamatos kapcsolatban áll a két szervezet és minden héten egyeztetik a legfontosabb feladatokat. A felderítési hatékonyságban komoly szerepet játszik a Miskolcon kiépült kamerarendszer is, amely országos tekintetben is kiemelkedő.

Az alezredes zárásként megköszönte az önkormányzatnak azt az évi 80 millió forintos összeget, amelyet a város túlóratámogatásként biztosít a rendőrségnek, rendőröknek. Ez hozzájárul a nagyobb közterületi jelenléthez és az állomány hangulatát is javítja.

A kiemelkedően kedvező számokat dr. Simon Gábor a Velünk a Város frakcióvezetője is értékelte. „A miskolci polgárok vagyon- és életbiztonságának a javítása az egyik legfontosabb feladat számunkra, lehetőségeinkhez mérten mindent meg is teszünk a még jobb eredmények elérése érdekében.” Facebook bejegyzésében Simon Gábor is kiemelte, hogy 12 éve nem volt olyan alacsony az elkövetett bűncselekmények száma, mint 2021-ben.

Kapcsolódó cikkek