Elindult a harc a túlzottan elbulvárosodó, kattintásvadász, időjárással kapcsolatos cikkek ellen

Megosztás

Az utóbbi években a magyarországi újságírásban nem a legkellemesebb fordulat állt be, ami az időjárásjelentéseket illeti. Többször az Országos Meteorológiai Szolgálat maga is elhatárolódott egyes médiumoktól az óriási ferdítések miatt.

A magyar újságírásban néhány éve megjelent egy új trend, melynek lényege, hogy egyes médiumok kattintásvadász címekkel generálnak elérést meteorológiai témájú írásokban. Egy új kezdeményezés most ez ellen indít harcot – írja a Média1.

Balatoni Kör kezdeményezéséhez csatlakozott az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Balatoni Szövetség, hogy felhívják a veszélyt és küzdjenek a bulvárosodó időjárási újságírás ellen.

A három szervezet azt kifogásolja, hogy a szóban forgó cikkek esetében félrevezető lehet a címadás, sokszor a leglényegesebb információk maradnak le. Határozottan kijelentik, hogy a bulvárosodó meteorológiai cikkek szándékosan ferdítenek, emiatt szeretnék megnyerni az etikus médiumokat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, valamint kerüljék a jövőben a műfajt.

Egyúttal bejelentették, hogy a Balatoni Kör megalapítja a Döglött Béka díjat, amelyet annak a médiumnak adnak, amely a leghatásvadászabb prognózis címet publikálja egy adott hétvégére, ezzel kárt okozva az olvasóknak és a balatoni vendéglátásnak is.

Érdekesség, hogy a kezdeményezéshez csatlakozott az az Index.hu is, amelynek korábban többször is elég komoly nézetelértése volt az  Országos Meteorológiai Szolgálattal  a portál hatásvadász, a valóságtól elrugaszkodott időjárással kapcsolatos címadása miatt: az is előfordult, hogy az OMSZ közleményben határolódott el az Indextől.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek