„Elővigyázatosan a borsodi erdőkben!” – kullancsveszélyre hívja fel a figyelmet az Északerdő Zrt.

Megosztás

Felkészüléssel és tájékozottsággal nem kell tartani a vérszívóktól – írják a Facebookon megjelent közleményükben.

“Az enyhe tél miatt a kullancsok könnyebben átteleltek, így idén előbb lettek aktívabbak, valamint korábban is szaporodnak” – hívják fel a figyelmet. Mint írják: a kullancsok az aljnövényzetben, bokrokon, fákon, állatokon bújnak meg, és onnan másznak az emberre.

A közönséges kullancs leggyakrabban két – emberre is veszélyes – kórokozót hordozhat: a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást okozó vírust, illetve a Lyme-kórt kiváltó baktériumokat.

“Mivel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei erdőterületek a kullancsok által terjesztett betegségek tekintetében országos szinten a közepesen fertőzött kategóriába sorolhatóak, ezért a túrák során érdemes fokozott figyelmet fordítani a megelőzésre. Viseljünk megfelelően zárt, de szellős, kényelmes ruházatot, valamint vékony, széles karimájú kalapot vagy fejfedőt. A lábbelink legyen zárt, kényelmes, túrázásra alkalmas. Használjunk kullancsriasztó szereket. Legyen körültekintő mindenki, aki a természetben jár, főleg esős napokat követő napsütéses, párás időszakokban. Otthon pedig legyen az első a teljes bőrfelület átvizsgálása, kullancscsípés esetén pedig az azonnali, szakszerű eltávolítás.”

Forrás és fotó: Északerdő Zrt. Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek