Beiktatták Novák Katalint, aki beszédében elítélte a putyini agressziót

Megosztás

“Magyarország nem semleges, az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk” – jelentette ki az új államfő.

Szombaton iktatták be Novák Katalin köztársasági elnököt. Mint az a HVG tudósításából kiderül, az ünnepség a Kálvin téri református templomban kezdődött egy ökumenikus istentisztelet formájában. Utána a Kossuth térre vonult a nagyérdemű, ahol a Balázs János és Kádár Viktória zongoraművészek, Rúzsa Magdi, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az Angelica leánykar mutatta be produkcióját. Ezek után tartotta meg beszédét Novák Katalin, amelyet többek közt Orbán Viktor és felesége, Áder János, Kövér László, Varga Judit, Gulyás Gergely, Kövér László, Semjén Zsolt, Nagy István, Süli János, Schanda Tamás, L Simon László és Kovács Zoltán hallgatott meg a helyszínen.

Minősített felelősségének nevezte a frissen megválasztott köztársasági elnök, hogy elnökként megmutassa, mit jelent számára szülőföldje, Magyarország, a honfitársai, a magyarok, és mit gondol „közös életünkről és világban betöltött helyünkről”. Az államfő úgy fogalmazott: együtt vagyunk, itt Európa szívében, az ország fővárosában, a Kárpát-medence közepén, a nemzet főterén, de együtt vagyunk abban a szándékban és akaratban is, hogy a magyaroknak a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után a huszonegyedik században jobb, szebb, békésebb, gazdagabb és biztonságosabb életet teremtsünk.

Az orosz-ukrán háborút illetően kijelentette: Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. A magyarok békét akarnak – mondta, követelve a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését. Novák jelezte: Magyarország nem semleges, „az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk”, az EU és a NATO tagjaként vállalt kötelezettségeinek Magyarország eleget tesz.

Az államfő közölte azt is: Magyarország nem mond le szuverenitásáról, támogatja Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez. Úgy fogalmazott: Magyarország kész áldozatot hozni a békéért, és nem akadályozza szövetségeseink áldozathozatalát, de nem egyezik bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat okoznak az orosz agresszornak. Novák Katalin a béketárgyalások folytatása érdekében közvetítő szerepet ajánlott fel, és kiállt az ukrajnai magyarság érdekeiért is.

Köztársasági elnökként a következő öt évben azon dolgozik majd, hogy többen, jobban, szebben éljünk Magyarországon – tette hozzá Novák Katalin.

Forrás és további részletek a HVG.hu cikkében.

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek