Tévedésből négy kamasz 72 órát töltött a fogdán

Megosztás

Beperelte a rendőrséget két kamasz fiú, akiket még tavaly kaptak el és tartottak fogva 72 órán át két társukkal együtt a III. kerületi rendőrök. Az RTL Híradója szerint a négyfős társaság éppen egy békásmegyeri üzletsoron sétált, amikor a járőrök elkapták őket és rablás gyanúsítottjaként őrizetbe vették, csakhogy nem ők voltak a tettesek. A nyomozati anyagból utólag aztán látszott, hogy nem lehetett róluk túlságosan megalapozottan feltételezni, hogy ők raboltak volna.

A beszámoló szerint az alig 15 éves fiúkat megbilincselték, vezetőszárra kötötték.

„Úgy húztak minket, mint a kutyákat”

– emlékezik vissza egyikük. A 72 óra alatt, amit a fogdában töltöttek, egyetlen kérdésükre sem kaptak konkrét választ, még azt sem mondták meg nekik, miért vitték be őket – állítják. Az eset, amiért tévedésből elkapták a társaságot, a közelben történt, egy szintén négyfős banda megvert, késsel fenyegetett egy férfit, elvették 80 ezer forintját. Csakhogy a nyomozati anyagbeli leírás szerint ezek középkorú, borostás, erős testalkatú emberek voltak. A tinik pedig amúgy sem érhettek volna el arra a helyre, ahol elfogták őket, ha valóban ők a rablók, mert erre túl kevés idejük volt. A nyomozók viszont a jelek szerint elsiklottak ezek fölött.

Az eljárás még három hónapig tartott azután is, hogy kiengedték a kamaszokat. Ketten közülük személyiségi jogi pert indítottak a rendőrség ellen, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa képviseli őket. Azt szeretnék elérni, hogy a rendőrség kérjen bocsánatot és fizessen sérelemdíjat a fogva tartás és a megalázó bánásmód miatt. A BRFK az esettel kapcsolatban azt közölte, a jogszabályok szerint eljárva csak a fogdába szállításhoz használtak bilincset, és hogy a fiúkat azért kellett őrizetbe venni, mert fennállt a szökés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek