Finnország bejelentette: csatlakozna a NATO-hoz

Megosztás

A NATO-tagság erősítené Finnország biztonságát – kérdés, hogy miképp reagál erre Vlagyimir Putyin, aki korábban “komoly következményekről” beszélt.

Finnország benyújtja a NATO-hoz való csatlakozási kérelmét – közölte közös nyilatkozatban Sauli Niinisto finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök csütörtökön a HVG.hu tudósítása szerint.

A nyilatkozatban azt írták, hogy időre volt szükség ahhoz, hogy a parlament és a társadalom kialakítsa álláspontját az ügyben, meg akarták adni a szükséges teret a vitának. Úgy vélik, hogy a NATO-tagság erősítené Finnország biztonságát, Finnország pedig az egész védelmi szövetséget megerősítené.

Finnország, amelynek 1300 kilométeres határa és nehéz múltja van Oroszországgal, eddig kívül maradt a szövetségen. A csatlakozás azt követően merült fel, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A finnek mellett Svédország is közeledik a szövetség felé, korábban arról volt szó, hogy a két ország összehangolt döntést hoz a NATO-tagságukról.

Moszkva korábban “komoly következményekkel”, köztük nukleáris fegyverek Kalinyingrádba telepítésével fenyegetőzött arra az esetre, ha Svédország és Finnország csatlakozik a NATO-hoz. 

via hvg.hu

Related posts