Ügyészség: Nem követtek el bűncselekményt a Csenyétére nem behajtó mentősök

Megosztás

Egy haldokló férfihoz hívták őket, de a mentősök állították: azért nem mentek be a borsodi faluba, mert a hozzátartozók többször is megfenyegették őket.

Az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény 2020. január 25-én Csenyétén, amikor két mentős rendőri kíséret nélkül nem volt hajlandó behajtani a faluba, ahová egy 49 éves, haldokló férfihoz hívták őket.

A Telex kérdéseire az ügyészség elmondta, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult eljárás a két mentős ellen az Encsi Rendőrkapitányságon, de az az Encsi Járási Ügyészség idén április 13-án bűncselekmény hiányában az eljárás megszüntetéséről döntött.

Az ügy annak idején komoly botrányt váltott ki, Kótai Győző ugyanis úgy halt meg, hogy egy mentőautó a házától néhány száz méternyire várakozott. A mentősök szerint azért nem hajtottak be a faluba, mert a haldokló hozzátartozói többször megfenyegették a mentők telefonügyeletesét, amiért szerintük nem ért ki időben a rohamkocsi.

Kótai egy este a kádban ülve lett rosszul, leállt a légzése, és pulzusa sem volt kitapintható. Hozzátartozói 19 óra 9 perckor hívták fel a mentőket, 12 percig beszéltek a diszpécserrel, aki telefonon irányította az újraélesztést, és biztosította a rokonokat, hogy a Csenyététől kb. 10 kilométerre lévő Krasznokvajdáról és a 21 kilométerre lévő Encsről is elindítottak egy-egy mentőautót.

Időközben egyre több csenyétei lakos érkezett Kótaiék házához, Kiss István, a falu polgármestere az Indexnek anno elmondta, hogy több falusi egymástól függetlenül újra és újra, egyre idegesebben felhívta a 112-t, és nem kizárt, hogy valóban megfenyegették a diszpécsert. „Ha voltak is ilyen fenyegetőzések, azért elnézést kérnek”.

A polgármester maga is felhívta a mentőket, majd a falu határában várakozó mentősökkel is találkozott, és bekísérte volna őket a faluba, a mentősök azonban azt mondták, „felsőbb utasításra” nem mehetnek tovább, meg kell várniuk a rendőröket.

Forrás és további részletek: Telex.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek