Veszélybe kerülhet az idei Zempléni Fesztivál?

Megosztás

A tervezett költségvetésnek jelenleg 30 százaléka áll rendelkezésre, így egyelőre programot sem hirdettek.

1992-ben keltették életre a Zempléni Fesztivált, úgy fest azonban, hogy az idei esemény megrendezése veszélyben lehet. Mint az Mfor.hu írja, április végén a fesztivál honlapján még egyetlen programot sem hirdettek meg, csak annyit lehet tudni, hogy a tervek szerint a XXXI. Zempléni Fesztivált augusztus 12. és 21. között rendezik meg.

Ha megrendezik egyáltalán, mert Turjányi Miklós fesztiváligazgató szerint még az is elképzelhető, idén elmaradnak a rendezvények: „A tervezett költségvetésnek jelenleg 30 százaléka áll a rendelkezésünkre, ennyiből csak olyan fesztivált tudnánk a tető alá hozni, ami a minőség rovására menne, és azt semmiképpen nem szeretnénk” – nyilatkozta Turjányi Miklós.

Konkrét összeget nem árult el, de ha abból indulunk ki, hogy az elmúlt két évben 150, illetve 170 millió forintból hozták össze, a jelenleg rendelkezésre álló pénz nagyjából 50 millió forint lehet. Adtak be pályázatokat, de még nem kaptak hivatalos értesítést.

„Ha mindenáron meg akarjuk rendezni idén a fesztivált, akkor muszáj lenne kötelezettséget vállalni a semmire. Megállapodásaink vannak, a magyar művészek ugyanabban a közegben élnek, amiben mi, ezért tudják, várni kell türelemmel. Külföldi produkciók szerződtetésére esélyünk sincs”.

A fesztivál költségvetésének a javát a járulékos költségek adják. A művészeket utaztatni kell, szállást, ellátást kell biztosítani. Ezzel még nem is lenne baj – teszi hozzá Turjányi Miklós, de a szállások ára az elmúlt három évben Tokaj-Hegyalján és Zemplénben a duplájára nőtt, ami további fejfájást okoz a szervezőknek.

További részletek: Mfor.hu; Fotó: Zempléni Fesztivál Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek