Orbán szerint az olajembargó felérne számunkra egy atombombával

Megosztás

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: Magyarország számára adottság, hogy csak csövön érkezhet olaj, s nekünk négy-öt évbe telne egy átállás.

„Az orosz olajembargóról szóló javaslattal több baj is van. A tartalma azért vérzik sok sebből, mert fittyet hány arra, hogy az uniós tagállamok más adottságokkal rendelkeznek” – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában, amit a 444.hu szemlézett.

Magyarországra például csak csövön érkezhet nagy mennyiségű olaj, tette hozzá. Orbán Viktor szerint ezért az Európai Bizottság javaslata felér egy gazdasági atombombával.

Több ezer milliárd forintba és négy-öt évbe kerülne, hogy átálljon Magyarország olajellátása, kérdés, hogy van-e ennek értelme. Szerinte ha a javaslat életbe lépne, akkor holnap reggeltől hétszáz forintba kerülne egy liter benzin. Visszaküldte a tervezetet a Bizottságnak, várja az új ötleteket.

„Mi nem az oroszokról vagy az ukránokról akarunk döntést hozni az olajembargó kapcsán, hanem Magyarországról” – tette hozzá. Magyarország nem választott oldalt az orosz-ukrán háborúban, hanem a magyar érdekek szerint cselekszik, a cél a béke.

„Van szívünk, bennünket is anya szült, látjuk a szenvedő embereket” – fogalmazott. Minden segítséget megad a kormány Ukrajnának, de fegyvereket továbbra sem hajlandó küldeni.

A kormányalakítás folyamatáról Orbán annyit árult el, hogy “az erdő közepében vagyok, nem látok tisztán se hátra, se előre”.
Jelentős átalakítás lesz: új struktúra, új emberekkel. Teljesen más miniszteri szerkezetet képzel el, mint a korábbi években. Orbán elmondta: május 16-án reményei szerint le tudja tenni az esküt, s utána hét-nyolc napon belül érkezhetnek a bejelentések a kormány összetételéről.

via 444.hu

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek