Egységes töltő jöhet az összes telefonhoz az EU-ban

Megosztás

Az Európai Parlament készen áll az egységes töltőről, így az e-hulladék csökkentéséről és a hordozható elektronikus készülékek egyszerűbb töltéséről a tagállamokkal folytatandó tárgyalásokra – olvasható az EP közleményében. Az EP álláspontja szerint ezentúl gyártóktól függetlenül USB C töltőkkel lehetne tölteni a legtöbb eszközt néhány kivételtől eltekintve.  

A Belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottság április 20-án fogadta el a rádióberendezésekről szóló irányelvvel kapcsolatos álláspontját, amelyet a plenáris ülésen szerda reggel tett bejelentéssel az Európai Parlament jóváhagyott.  A ház így készen áll a jogszabály végső formájáról az uniós kormányokkal folytatott tárgyalások megkezdésére.

AZ ÚJ SZABÁLYOK ÉRTELMÉBEN A FOGYASZTÓKNAK NEM KELLENE MINDEN ÚJ KÉSZÜLÉKKEL ÚJ TÖLTŐT ÉS VEZETÉKET VENNIÜK, HANEM UGYANAZT A TÖLTŐT HASZNÁLHATNÁK AZ ÖSSZES KIS ÉS KÖZEPES MÉRETŰ ELEKTRONIKUS ESZKÖZÜKHÖZ.

Mindegy, hogy melyik gyártótól származnak, a vezetékes töltőről tölthető mobiltelefonokat, a táblagépeket, a digitális fényképezőgépeket, a fejhallgatókat, a kézi videójáték-konzolokat, a hordozható hangszórókat ezentúl USB C típusú csatlakozással kellene felszerelni. A kötelezettség alól csak azok a készülékek jelentenek kivételt, amelyek túl kicsik ehhez a csatlakozóhoz, például az okosórák, az egészségi állapotot nyomon követő eszközök és bizonyos sporteszközök.

Az irányelv felülvizsgálata annak az uniós törekvésnek az egyik eleme, hogy az egységes piacon megjelenő termékek, és különösen az elektronikai berendezések fenntarthatóbbak legyenek, és kevesebb elektronikai hulladékot termeljünk.

A képviselők azt szeretnék, ha az új termékeken egyértelmű információ és könnyen érthető címkék tájékoztatnának a töltési módokról, és hogy a csomagolás tartalmaz-e töltőt. Ez segítene a félreértések kiküszöbölésében és leegyszerűsítené a vásárlói döntéseket, hiszen a fogyasztók gyakran már számtalan töltővel rendelkeznek és nincs szükségük egy újabbra.

A képviselők a vezeték nélküli töltés terjedése miatt arra kérik az Európai Bizottságot, hogy 2026 végéig nyújtson be egy tervet a vezeték nélküli töltési rendszerek harmonizálására is. A cél az, hogy az Unió elkerülje a piac ismételt felaprózódását és csökkentse a környezet szempontjából káros hulladék mennyiségét. A képviselők emellett a fogyasztók számára kényelmesebbé tennék a töltési megoldásokat, és kiküszöbölnék azt a helyzetet, amikor a fogyasztók az egymással nem együttműködő rendszerek miatt egy-egy gyártó foglyává válnak.

Az Európai Parlament és a Belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottság már egy évtizede sürgeti az egységes töltő bevezetését és egy erre vonatkozó jogszabálytervezet benyújtását a Bizottságtól. A Bizottság végül 2021. szeptember 23-án nyújtotta be javaslatát.

Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek