Kína gazdasága bajban van, a magántőkét erősítenék

Megosztás

“A magántőkére nagy szükség van. Ez a jellegénél fogva a profitra törekszik. Nem veszélyeztetheti viszont a közös jólétet” – fogalmazta meg politikáját Hszi Csinping kínai elnök a politikai bizottság ülésén, melyen a gazdaság nem épp derűs kilátásait összegezték a hétvégén. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy Pekingben véget akarnak vetni a high tech óriások zaklatásának, amely nehéz perceket szerzett még az Alibaba alapítójának, Jack Mának is – számolt be a HVG.

Alig ért véget a politikai bizottság ülése, máris háromnapos tanácskozás kezdődött, mely szerdáig tart. Ezen a hatalom emberei ismertetik az új játékszabályokat, amelyek betartása esetén a kínai óriások viszonylag biztonságban érezhetik magukat – írja a South China Morning Post. A lap szerint a hatalom fő üzenete az, hogy növekedjenek a high tech óriások, és tegyék lehetővé a fogyasztás dinamikus emelkedését, amely azután magával húzná az egész kínai gazdaságot.

Közben ugyanis a pekingi vezetés a nagy lezárásokkal küszködik, amelyek több mint 180 millió embert érintenek, köztük a gazdasági főváros (Sanghaj) és a politikai központ (Peking) polgárait.

Kapcsolódó cikkek