Ismét a Csanyikban ünnepelt Miskolc

Megosztás

Több mint tíz év után ünnepelhetett a város ismételten a Majális-parkban. A rendezvényre látogatókat egész nap színes programok várták. Az ünnepségen Veres Pál Miskolc polgármestere is beszédet mondott.

Miskolc polgármestere megemlékezett arról, hogy a város korábbi vezetése éppen tíz esztendeje döntött úgy, hogy a Népkertben egy „polgárinak mondott minifesztivállal” helyettesítik a tradícionális Csanyik-völgyi majálist, de – tette hozzá – „mint ahogyan nem létezik pogány karácsony, szegedi virágkarnevál, debreceni halászlé, vagy fából vaskarika, nem lehet csak polgárinak nevezni a majálist egy olyan városban, ahol a munkás hagyományok legalább olyan fontosak, mint a polgári örökség.” 
Márpedig a majális, mint munkásünnep az évszázados munkásváros, Miskolc történelmének kitörölhetetlen része. Az volt száz éve, az volt a kommunista diktatúra évtizedeiben, és az volt 1990 után, a szabad világban is. A Majális helye pedig Miskolcon a Csanyik-völgy – hangsúlyozta újból felidézve, hogy 2019-ben már a kampány során megígérte, hogy visszaviszik ezt az eseményt eredeti helyszínére, azonban a két világjárvány sújtotta év után erre csak most kerülhetett sor. 

A polgármester beszédében megemlékezett az anyák napjáról is és az alábbi gondolatokkal köszöntötte a miskolci édesanyákat, nagymamákat: “Az anyák a közösségeink tartópillérei. Egy olyan világban ahol a szomszédban háború zajlik, ahol gazdasági válság fenyeget, ahol a járvány megtépázta sokak megélhetését, felértékelődik a közösség. És Miskolc erős közösség. Maradjunk is ilyenek, maradjunk sokszínűek, erősek, összetartóak, igazi miskolciak.”

Változatos programok egész nap

A majális a Miskolci Mazsorett Együttes és a Vaga Banda gólyalábasok felvonulásával kezdődött, akiket a Borsod Brass Band kísért. Ezt követően a színpadon egymást követték a zenés programok: a legkisebbeket a Csiribiri szórakoztatta, délután pedig mások mellett fellépett az Ildi Rider, a Későn Szóltál, Kefir és Szűcs Judith is. 

A látogatókat egész napos programok várták, volt vidámpark, ugrálóvár, lézerharc, KRESZ park, szimulációs játék, íjászkodás, környezetvédelmi interaktív foglalkoztató, lufihajtogatás, kézműves foglalkoztató, gólyalábasok, gasztronómiai és kézműves vásár is. A Miskolci Diákönkormányzat pedig idén először a város májusfáját is feldíszítette a városi majálison.

Rengetegen voltak, örültek a hagyományos majálisnak

Már a reggeli órákban is sokan voltak kíváncsiak az első programokra, a nap folyamán azonban az MVK ingyenes járataival – akár csak régen – tömegek érkeztek a rendezvényre. Autóval is sokan közelítették meg a Majális parkot.

A majálisozók jól érezték magukat, erről számoltak be a Miskolc Televízió által megkérdezettek. Szőke Béláné Zsuzsa például a teljes családdal, gyermekeivel, unokáival látogatott ki a majálisra. 
– Nagyon örülök neki, hogy újra van majális, ez azért egy embereket összetartó rendezvény, nagyon jó, hogy újra visszahozták ide – mondta. 
Nagyon meglepődtem, hogy ennyi idő után újra megrendezték a régi majálist Miskolcon, és azon is meglepődtem, hogy ilyen sok ember jött el ide, ez nagyon jó. Jók a programok, körbejártuk a helyszínt, még csak felfedezőúton vagyunk, de biztos, hogy mindent kipróbálunk majd – mondta el a Miskolc Mának Berzi Borbála. 

Forrás: Minap.hu

Kapcsolódó cikkek