Manipuláció: az interneten terjed egy hamisított kép, amin Zelenszkij asztalán kokain van – az eredetin azonban nincs

Megosztás

Viharos sebességgel kezdett terjedni néhány napja az interneten az az egyértelműen manipulált kép, amin az ukrán elnök éppen Elon Muskkal beszél és az asztalán kokain látható. A Kreml álláspontját fújók valószínűleg azonnal be is vették ezt a rosszindulatú hamisítványt, az eredeti felvételen ugyanis sem bankkártya, sem fehér por nem található.

Több száz magyar felhasználó osztotta már meg azt a videót 2022. április 23-a óta, amelyen állítólag azt látni, hogy egy halom kokain van Volodimir Zelenszkij ukrán elnök asztalán. De a videót manipulálták: az eredeti felvételen, amelyet az ukrán elnök Instagramjára töltöttek fel, nyoma sincs a fehér pornak.

Több mint 16 ezer ember nézte meg és több mint 400 meg is osztotta azt a magyar Facebook-bejegyzést, amelyben egy videót látni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről. A felvételen Zelenszkij mellett egy halom fehér port és egy bankkártyát látni az asztalon – hívta fel a figyelmet a Lakmusz.

A videó, illetve az arról készített képernyőképek már több nyelven is terjedni kezdtek: például bolgárul, szlovákul és franciául. A videót egy magyar felhasználó megosztotta az Odysee alternatív videómegosztó-portálon is a “Zelenszkij és egy rakás kokain” címmel.

A hamisított videót tartalmazó bejegyzések azt a Kreml által is terjesztett narratívát igyekeznek bizonyítani, miszerint Volodimir Zelenszkij drogozik. Az Ukrajna elleni támadás első pár napjában Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az ukrán elnök és a miniszterei “egy csapat drogfüggő és neonáci”.

A kérdéses videó azonban manipulált: a fehér port és a bankkártyát utólag adták a videóhoz, az eredeti felvételt hetekkel a hamisított változat előtt tették közzé Instagramon.

Az eredeti felvételt Zelenszkij Instagramján tették közzé

A videó eredeti változatát az ukrán elnök hivatalos Instagram-oldalán tették közzé, 2022. március 6-án, több mint egy hónappal azelőtt, hogy a manipulált változatok megjelentek április végén. A felvétel egy rövid részletet mutat abból a beszélgetésből, amely Zelenszkij és az amerikai üzletember, Elon Musk között zajlott le.

Az eredeti változatban nincs fehér por az asztalon. Az elnök mellett látható telefon és a dokumentumok viszont el vannak homályosítva, feltehetően az esetleges érzékeny információk miatt.

A manipulált változatban a dokumentumok és a telefon szintén ki vannak takarva, de a fehér por és a bankkártya nincsenek. Ez egy jó nyom azzal kapcsolatban, hogy melyik lehet az eredeti: nehéz elképzelni, hogy Zelenszkij csapata elfelejtette volna kitakarni a halom kokaint, miközben a telefonok és a papírok elhomályosítására gondot fordítottak.

Tehát a fehér port utólag adták a felvételhez, amelyen az említett tárgyak már ki voltak takarva.

Az eredeti és a szerkesztett videó minősége között is jelentős eltérés van. Az eredeti felvétel, amelyet az elnök Instagramjára töltöttek fel, kifejezetten jó minőségű, még az ujjlenyomatok is látszanak az asztalon. A szerkesztett változat minősége viszont sokkal rosszabb. További részletek a Lakmusz cikkében olvashatók.

Hihetetlenül nyomul az oroszpárti propaganda, de legalább az ilyen egyértelmű hamisítványokkal jobban vigyázhatnának.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek